Ćosić: Krivične prijave protiv svih aktera kampanje laži

Jugoslav Ćosić

Beograd, 14. novembar 2019. – Direktor televizije N1 Jugoslav Ćosić je, povodom „organizovane i planirane kampanje“ koju protiv njega vode „pojedini režimski mediji“, odbacio optužbe da je „plaćeni kosovski lobista“ i najavio krivične prijave protiv svih aktera te kampanje.

On je u saopštenju ukazao da su deo kampanje i pojedini poslanici „koji zloupotrebljavaju Skupštinu za obračun sa nezavisnim novinarima i medijima„.

Agencija Keyconnection Media d.o.o. čiji sam suvlasnik, osnovana je 2005.godine, navodi Ćosić i objašnjava da je registrovana kao agencija koja se bavi televizijskom industrijom.

Pored ostalih produkcijskih, konsultantskih, edukativnih i marketinških aktivnosti, punih 19 godina sarađuje i sa civilnim sektorom konkurišući za različite grantove, kao i brojne druge agencije i produkcijske grupe, obrazlaže Ćosić.

Kako napominje, nikada nije imala ni jedan finansijski prekršaj, svi podaci o poslovanju, kao i akcionarima, javno su dostupni na APR.

Kada sam 2015. zaposlen u kompaniji Adria News d.o.o. dao sam ostavku na mesto direktora Keyconnection Media, kao i otkaz. Od tada, pa do danas sam isključivo akcionar i nemam nikakve operativne ili upravljačke aktivnosti u Keyconnection Media, ističe Ćosić.

Prema njegovom objašnjenju, „iz skena dokumenta koji je pribavljen krivičnim delom i koji je objavio Bogoljub Pješčić vidi se da je Keyconnection Media sarađivao sa IREX-om i američkom ambasadom„.

Čosić precizira da je „IREX-ov grant od 47.432, 50 USD, od pre 10 godina, bio namenjen višemesečnom projektu organizacije, snimanja, produkcije kao i emitovanja na mreži lokanih televizija Srbije, serijala javnih debata u Domu omladine na kojima su studenti razgovarali sa ministrima u vladi Srbije„.

Prema njegovim navodima, „25.974.357,00 dinara je ukupan iznos granta američke ambasade iz fonda za pomoć medijima, za period od 5 godina (2009-2013)„.

U tom periodu, naglašava Ćosić, Keyconnection Media je obučila oko 150 studenata novinarstva i medija.

Pored predavanja medija i obuka, on ističe da je rezultat tog projekta 60 televizijskih polučasovnih emisija prikazivanih u formi serijala na TV Studio B i mnogobrojnim lokalnim TV stanicama iz Mreže ANEM.

Prihod od 249.862 evra Keyconnection Media je ostvarila u periodu od dve godine, na osnovu konsultantskog ugovora sa albanskom kompanijom Gener2, koja se bavi građevinskom industrijom, telekomunikacijama i retailom„, dodaje Ćosić u saopštenju.

Konsultantski ugovor, kako je obrazložio, bio je specifično vezan isključivo za osnivanje nove televizije iz Tirane A2 koja je ekskluzivni partner CNN-a i čiji je investitor Gener2.

Ćosić napominje da je svaka uplata išla legalnim tokom, preko Narodne banke Srbije, na ceo iznos plaćen je zakonski porez na dobit.

Prema Ćosićevoj oceni, „kampanja laži“ koju protiv njega vode „doušnik“ Bogoljub Pješčić, Informer, Srpski Telegraf, Alo i poslanik Marijan Rističević, ima samo jedan cilj – da ga diskredituje i zaplaši.

Ćosić podseća da je Pješčić sken dokumenta o prihodima Keyconnection Media, koji je pribavljen krivičnim delom, objavio neposredno nakon najave gostovanja uzbunjivača iz Krušika na N1.

U istom trenutku čak tri puta me je pozvao na mobilni telefon. Poruka koja mi je kampanjom poslata je da je oružje opasna tema i njen cilj je da me zastraši u ugrozi„, ukazao je Ćosić.

Nikada nisam imao kontakt sa bilo kojim ili bilo čijim lobistom, pa ni sa kosovskim ili albanskim, poručio je on i upozorio da je ova zastrašujuća kampanja pokušaj njegove javne egzekucije kao nezavisnog novinara.

U zemlji u kojoj su novinari ubijani i povređivani svaka ovakva kampanja mora biti shvaćena ozbiljno i Čosić je primio veoma ozbiljno.

Moji advokati podneće krivične prijave protiv svih aktera ove kampanje laži kao i protiv lica koja su kriminalnim delom došla u posed podataka Narodne Banke Srbije„, zaključio je Ćosić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…