Ćorović: Osuđeni ratni zločinci ne smeju biti prisutni u javnosti

Aida Ćorović

Beograd, 16. maj 2022. – Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, čovek koji je osuđen za najteža krivična dela, ne sme da bude prisutan u javnosti, ističe za Danas Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava.

Radovan Karadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske, koji služi kaznu doživotnog zatvora u Engleskoj zbog ratnih zločina i genocida, “ekskluzivno” je “Večernjim novostima” objavio autorski tekst “Može li svet svet opstati bez časti”?

Karadžić u svom tekstu ističe da je “mali” rat u Jugoslaviji bio je potreban zbog “nešto većeg u Ukrajini, kojeg takođe ne bi bilo da ga Zapad nije podstakao agresivnim širenjem NATO”.

Ćorović smatra da tema o kojoj se Karadžić oglašava uopšte nije bitna.

– Da li je to Ukrajina ili nestašica vode u nekom naselju je potpuno irelevantno. Suštinsko je pitanje – zašto se on uopšte javno oglašava? Njegov tekst u “Večernjim novostima” govori o tom listu, kao i o čitavoj društveno-političkoj situaciji u Srbiji – ukazuje Ćorović.

Ona dodaje da nije prvi put da se ratni zločinci uključuju u TV program, pišu knjige…

– To govori o tome da sa Srbijom, pre svega sa političkim elitama nešto nije u redu. Srbija poslednjih godina, pogotovo sa vlašću Aleksandra Vučića, čini sve da rehabilituje ratne zločine i zločince. To znači da su oni saučesnici u tome. Svakim ovakvim gestom, političke elite govore o tome da je njima blisko sve što su zločinci radili i da stoje iza ratnih zločina. I sigurno bi ih činili opet ako bi bili u prilici – naglašava Ćorović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…