Ćorović: Leci još jedan dokaz međuetničkih podela

Aktivistkinja za ljudska prava i poslanica Demokratske stranke Aida Ćorović izjavila je danas povodom pojave letaka protiv Roma da je Srbija nažalost zemlja dubokih međuetničkih podela.

Na okruglom stolu posvećenom kulturi nacionalnih manjina, Ćorović je rekla da je rasturanje letaka koji pozivaju na linč i istrebljenje Roma stravičan problem. Leci koji pozivaju na nasilje nad Romima sa potpisom „Srbske akcije“ ubacivani su u poštanske sandučiće Beograđana, a deljeni su i u drugim gradovima Srbije, a MUP je saopštio da je policija je uhapsila pripadnika grupe „Srbska akcija“ F.G. (24) u čijem stanu su pronađeni pronađeni leci i plakati kojima se poziva na nasilje, govor mržnje i linč Roma.

Ćorović je navela da smo nedavno svedočili i etnički motivisanim incidentima u Vojvodini čiji su počinioci maloletnici. Ona je rekla da je manjinska kultura most i alat za dijalog sa većinskim narodom i da mladi treba više da se uključe u kreiranje programa nacionalnih saveta nacionalnih manjina. „Nacionalni saveti su dobri alati da manjine ostvare svoja prava, ali takođe moraju da budu alati za iznošenje i pokazivanje onog najboljeg u kulturi i tradičiji jednog naroda“, istakla je Ćorović.

Ćorović smatra da Zakon o izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina nije dobar i da mora da se menja jer, kako je navela, nažalost ostavlja mnogo mesta za različita tumačenja i dvosmislenosti. Dodala je i da je potrebna departizacija nacionalnih saveta.

Okrugli sto su organizovali Beogradski centar za ljudska prava i NVO iz Novog Pazara „Urban in“, a u okviru projekta „Aktivni mladi za aktivne nacionalne savete“ koji je finansirala EU. Kako je najavljeno, u seriji tematskih sastanaka do kraja godine biće organizovan i skup o obrazovanju nacionalnih manjina, a u 2015. i o pravu u oblasti obaveštavanja, upotrebe jezika i pisma i finansiranja saveta nacionalnih manjina. Na današnjem skupu učestvuju predstavnici NVO, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i lider Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejman Ugljanin.

Izvor: Medija centar Beograd/Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…