Ćorović: Ako žele ozbiljan pomak, opozicioni političari moraju početi slušati šta im građani poručuju

Aida Ćorović

Beograd, 22. decembar 2018.- Aktivistkinja nevladine organizacije Urban In i nekadašnja članica Pokreta slobodnih građana Aida Ćorović izjavila je da joj smeta nacionalistički predznak koji ima veliki deo opozicionog bloka, pre svega koncentrisanog unutar Saveza za Srbiju (SzS), ali da uprkos ideološkom neslaganju podržava proteste opozicije.

Ona je u intervjuu za list Danas ocenila da bi građani trebalo da iskoriste trenutno aktuelne proteste „Jedan od pet miliona“, da daju svoje viđenje problema, da ih usmeri ka opoziciji i da „od njih zahteva jedan drugačiji pogled na situaciju“.

Šta je alternativa, šta je rešenje? Da čekamo da nas (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić pobije? … Da nas posete vanzemaljci i reše problem umesto nas? Žao mi je, ali je činjenica da živimo u kanalizaciji… i svako kontempliranje da su i ostali loši i da opet biramo manje zlo je, nekako, defetističko“, ocenila je Ćorović.

Ona je pozvala i jednog od lidera SzS Dragana Đilasa, koji je izjavio da „oni koji nisu podržali prethodna dva protesta nisu opozicija u Srbiji“, da pokuša da stavi u stranu „svaku vrstu isključivosti i ucene“.

Ako žele bilo kakav ozbiljan pomak, opozicioni političari će morati da počnu da slušaju šta im mi građani poručujemo, moraće da počnu da razgovaraju sa nama i da čuju šta im mi poručujemo… jer se radi, bukvalno, o fizičkom opstanku Srbije. U takvim okolnostima nema mesta za ultimatume“, rekla je Ćorović i dodala da je „uslovljavanje Vučićev zaštitni znak, koje ne sme da postane deo političkog programa opozicije“.

Ćorović je takođe navela da bi građani morali da počnu sa primenom građanske neposlušnosti, blokiranjem institucija i „iskazivanjem odsustva straha“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…