Čološ: Potrebni novi mehanizmi koji će korišćenje evropskih fondova usloviti vladavinom prava

Dačijan Čološ

Brisel, 13. jul 2020. – Za premijere Mađarske i Slovenije, Viktora Orbana  i Janeza Janšu, i predsednika Srbije Aleksandra Vučića evropske vrednosti vladavine prava, temeljna načela demokratija, sloboda govora i zaštita manjina samo su takozvani „kulturni Marksizam“.

To je istrošeno ruganje koje treba da odvrati pažnju od njihovih napada na te vrednosti u sopstvenim društvima, ocenio je šef poslaničke grupe Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu Dačijan Čološ.

Čološ je u autorskom tekstu za briselski portal EURAKTIV naveo da su početkom jula Orban, Janša i Vučić udružili snage na video-konferenciji sa koje su uputili zahtev „da ih se ostavi na miru, očigledno zato što ne žele da ih Evropska unija gnjavi svojim ‘kulturnim Marksizmom’„.

Na toj konferenciji prisvojili su pravo na srednjoevropsko nasleđe, te mitske Miteleurope, što je uzgred malo smešno kada dolazi od jednog srpskog lidera, i na ekskluzivno pravo da tumače hrišćanske vrednosti„,  naveo je bivši rumunski premijer i nekadašnji evropski komesar za poljoprivredu Čološ.

On je istakao da je „zapanjen njihovom ignorancijom, ali i njihovom arogancijom„.

Kao prvo, zato što ih čujem da govore u ime celog jednog dela Evrope, a drugo, iz očiglednih istorijskih razloga. Uski nacionalizam koji neguju Viktor Orban i lideri koji slično razmišljaju, vraća bolne uspomene iz prošlosti za mnoge u Centralnoj Evropi„, navodi se u tekstu.

Prema oceni Čološa, konferencija trojice lidera samo predstavlja „timbilding“ za političare koji žele da eksploatišu nacionalizam.

Oni sebe lažno predstavljaju kao oslobodioce nacionalnog identiteta i garante stabilnosti i zaštite. Nemojmo, međutim, zaboraviti da su oni i dalje članovi Evropske narodne partije (EPP), iste političke porodice u kojoj je i snažno proevropska Angela Merkel„,  navodi Čološ.

Kada bi Orban, Janša i Vučić zaista bili ostavljeni ‘na miru, kako vole da nam govore, brzo bi ostali bez novca koji ima omogućava da drže vlast – vlast hranjenu nacinalizmom, prkosnim stavom prema EU i, što najviše uznemirava, strahom. S obzirom da Mađarska i Slovenija više dobijaju iz famoznih evropskih kofera nego što daju, to znači da u praksi EU finansira njihovu antievropsku propagandu, njihove laži i mržnju„, piše u autorskom tekstu.

Uz ocenu da ti lideri izvlače korist iz evropskih fondova, a usuđuju da tu Evropu nazivaju marksističkom, Čološ piše da ta terminologija nije slučajna pošto veoma drobro znaju konotaciju koju ima u njihovom delu Evrope i namerno koriste jezik koji je smišljen da stvara nepoverenje i strah.

„To nije debata između istočnih i zapadnih vrednosti, nego između evropskih i antievropskih vrednosti. Predstojeći samit EU mora da stavi tačku na svaku mogućnost finansiranja iliberalizma“, piše Čološ.

Dodajući da su potrebni novi mehanizmi koji će korišćenje evropskih fondova usloviti vladavinom prava.

Čološ je ocenio da je EU potreban jak fond za obnovu, ali da budućnost Unije mora biti izgrađena i na „osnovnim zajedničkim demokratskim vrednostima“ i „ne sme biti žrtvovana na oltaru“ iliberalne demokratije Viktora Orbana.

EU ima bolnu istoriju totalitarnih režima i diktatura. Ne smemo okretati leđa istoriji i dozvoliti da se ona ponovi. Obnovimo Evropu neumorno će se boriti da to spreči, ali ne bi trebalo da se borimo sami. Dokle god Evropska narodna partija bude nastavila da ćuti i pruža sigurno utočište takvima poput Viktora Orbana, rizikuju povratak u mračnu, bolnu prošlost„, zaključio je Čološ, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…