Članstvu u EU najviše se protive mladi ljudi

mladi

Beograd, 04. decembar 2020. – Podršku ulasku Srbije u Evropsku uniju pruža 49 odsto građana, a članstvu se najviše protive mladi ljudi.

To je rečeno je tokom sednice radne grupe Nacionalnog konventa o EU za pregovaračka poglavlja 30 i 31, vezana za ekonomske odnose sa inostranstvom i spoljnu politiku.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Maja Bjeloš je iznela podatak da 18 odsto mladih ljudi ima pozitivan stav prema EU, dok oko 60 odsto stanovništva smatra da Srbija nikada neće postati članica Unije.

Skoro polovina ispitanika misli da EU ne želi Srbiju u svom članstvu, izjavila je Maja Bjeloš.

Prema njenim rečima, samo devet odsto građana smatra da je članstvo u EU zaista spoljnopolitički prioritet Srbije.

Kao najveći neprijatelji se određuju Hrvatska, Albanija i Sjedinjene Američke Države, dok je stav 60 odsto građana da SAD imaju negativan uticaj na Srbiju, izjavila je Maja Bjeloš.

Istraživan BCBP Vuk Vuksanović je naveo da 72 odsto građana smatra da Rusija ima pozitivan utican na Srbiju, dok je stav 40 odsto da Moskva predstavlja najboljeg prijatelja Beograda.

Samo dva odsto ispitanika misli da je politika Rusije prema Srbiji neprijateljska, rekao je Vuksanović.

Stav 57 odsto građana je da Srbija treba da koordinira spoljnu politiku sa Moskvom i Pekingom, izjavio je Vuksanović, uz podatak da 16 odsto smatra da je Kina najveći prijatelj Beograda.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…