1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Članstvo Srbije u EU podržava 59% građana, 36% protiv

Članstvo Srbije u EU podržava 59% građana, 36% protiv

Članstvo Srbije u Evropskoj uniji podržava 59% građana a na eventualnom referendumu o pristupanju EU 56% građana bi glasalo za dok bi protiv pridruženja bilo 26%, pokazuju rezultati istraživanja stavova građana Srbije prema EU integracijama predstavljeni 2. decembra.

Oni koji su za ulazak u EU pozivaju se na prosperitet, bolji standard i veće šanse za zapošljavanje dok se protivnici članstva plaše rasta siromaštva i nezaposlenosti, kao i gubitka nacionalnog identiteta. Više od polovine ispitanika očekuje da Srbija postane članica EU za deset godina dok 14% misli da se to nikada neće dogoditi.

U odnosu na isto istraživanje iz maja, procenat građana koji bi na referendumu glasali za ulazak u EU je neznatno povećan, sa 55 na 56%, dok je procenat onih koji bi bili protiv ostao isti.

Prema rečima izvršne direktorke agencije TNS Medium Galup Slađane Brakus, odnos građana prema EU je stabilan, tako da 44% ima generalno pozitivno mišljenje o Uniji dok 28% ima negativne asocijacije.

"Najčešći razlozi koje navode građani koji podržavaju članstvo u EU su bolja budućnost, prosperitet, bolje šanse za zaposlenje i bolji životni standard. Oni koji su protiv članstva, a njih je 36%, kao glavne razloge navode povećanje siromaštva i nezaposlenost, gubitak nacionalnog identiteta i suvereniteta, eksploataciju prirodnih resursa", kazala je Brakus.

Ona je navela da mlađi i obrazovaniji imaju pozitivniji odnos prema EU u odnosu na starije građane nižeg obrazovanja kao i da članstvo u EU podržavaju glasači stranaka "demokratske orijentacije", uključujući i vladajuće partije.

Istraživanje je pokazalo da najveći broj građana, njih 46%, smatra da je priznanje nezavisnosti Kosova glavni uslov koji Srbija mora ispuniti kako bi postala članica EU ali i da je 64% građana protiv priznanja nezavisnosti u cilju ulaska u Uniju.

"Sa druge strane, dijalog Beograda i Prištine i normalizaciju odnosa podržava oko 60% građana", navela je Brakus i dodala da je smanjen broj građana koji očekuju da će EU postaviti nove uslove pred Srbiju u procesu pridruživanja.

Kako je istakla, 53% građana očekuje da će Srbija postati članica EU za deset godina ili ranije dok 14% smatra da se to nikada neće dogoditi.

Brakus je dodala da građani spontano percipiraju Rusiju kao najvećeg donatora dok u ponuđenoj listi stavljaju Uniju ispred Rusije, Nemačke i Japana.

Upitan kako komentariše podatak da većina građana podržava članstvo u EU ali ne i priznanje nezavisnosti Kosova, koju više od 60% građana navodi kao ključni uslov pridruživanja, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je kazao da Brisel ne traži od Srbije da prizna Kosovo već sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Istraživanje agencije TNS Medium Galup sprovedeno je od 1. do 7. oktobra a obuhvatilo je 1.247 ispitanika.

Izvor: Beta 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…