Članice UN da stave ljudska prava u središte svojih napora kako bi se zaustavili štetni trendovi

Antonio Gutereš

Beograd, 10. decembra (Tanjug) – Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se danas, na dan kada je 1948. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, a ove godine pod motom  „Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve“.

U poruci povodom dana ljudskih prava, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je zemlje članice, civilno društvo, privatni sektor i ostale da stave ljudska prava u središte svojih napora kako bi se zaustavili „današnji štetni trendovi„.

Svet se suočava s međusobno povezanim izazovima za ljudska prava bez presedana, naveo je Gutereš.

Generalni sekretar UN je upozorio da su glad i siromaštvo u porastu, čime su ugrožena ekonomska i socijalna prava stotinama miliona ljudi.

Gutereš je saopštio i da se medijske slobode i bezbednost novinara u opasnom padu u skoro svim delovima sveta.

Nestaje poverenje u institucije, naročito među mladima. Pandemija kovid-19 je dovela do povećanja nivoa nasilja nad ženama i devojčicama„, rekao je.

Ljudska prava su univerzalna prava koja ima svaki čovek bez obzira na nacionalnost, pol, nacionalnost, veru, rasu, jezik ili bilo koji drugi status.

Obuhvataju pravo na život, obrazovanje, rad, zdravlje i slobodu.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima bila je prvi pravni dokument koji je utvrdio osnovna ljudska prava koja treba univerzalno zaštititi.

Obeležavanje ovog datuma ustanovlјeno je 1950. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…