1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Članice EU unapredile stanje u oblasti vladavine prava

Članice EU unapredile stanje u oblasti vladavine prava

pravda

Brisel, 13. jul 2022. – Evropska komisija objavila je treći godišnji Izveštaj o vladavini prava u EU u kojem se ocenjuje stanje u toj oblasti i prvi put daju specifične preporuke za svaku zemlju.

Cilj preporuka je da podstaknu planirane i reforme u toku i pomognu članicama EU a identifikuju oblasti u kojima su potrebna unapređenja.

Kao i u prethodnim izdanjima, u novom izveštaju koji se odnosi na period od jula 2021. ocenjuje se stanje u četiri oblasti ključne za vladavinu pravapravosuđe, borba protiv korupcije, medijski pluralizam i sloboda i institucionalna pitanja.

Potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova rekla je na predstavljanju izveštaja da su članice unapredile stanje u oblasti vladavine prava ali da i dalje postoje bojazni u nekim zemljama, posebno oko nezavisnosti pravosuđa.

Ona je rekla da izveštaj prvi put pokazuje i stanje javnih servisa dodajući da je potrebno više mehanizama kako bi se zaštila njihova nezavisnost i osiguralo da se državni novac ne koristi za politički pritisak na te medije.

Komisija je navela da su na polju pravosuđa mnoge članice sprovele važne reforme radi jačanja nezavisnosti sudstva i takođe uvele mere za poboljšanje efikasnosti i kvaliteta pravosuđa, poput dalje digitalizacije i unapređenja pristupa pravosuđu.

Istovremeno u nekim članicama postoje izazovi kada je reč o imenovanjima u više sudove i na pozicije predsednika suda, u drugim postoje bojazni oko nezavisnosti/autonomije tužilaštva, kao i zbog toga što se disciplinske procedure koriste da se ograniči nezavisnost sudstva.

Kada je reč o korupciji, navodi se da je EU i dalje najmanje korumpiran region u svetu ali da građani Unije i dalje brinu zbog te pošasti i u većini veruju da je rasprostranjena u njihovoj zemlji.

Preporuke za poboljšanje borbe protiv korupcije odnose se na jačanje okvira za sprečavanje korupcije, npr. pravila o lobiranju i sukobu interesa, i obezbeđenje efikaisnih istraga i kažnjavanja slučajeva korupcije.

U oblasti medija, Komisija je ocenila da su pandemija kovida i ruska agresija na Ukrajinu ukazali na ključnu ulogu novinara u proveri činjenica i informisanju građana.

Navodi se da je nekoliko članica usvojilo ili planira da usvoji mere za unapređenje bezbednosti novinara i uslova u kojima rade a na osnovu nedavnih inicijativa Komisije.

Takođe je od prethodnog izveštaja nekoliko članica EU uložilo napore u povećanje transparentnosti vlasništva u medijima.

Međutim, ostaju bojazni zbog nedovoljne transparentnosti distribucije državnih reklama, sukoba interesa i prepreka kod pristupa javnim dokumentima.

U izveštaju se ocenjuje i da su članice u proteklih godinu dana unapredile kvalitet zakonodavnih procesa, ustavni sudovi su nastavili da imaju ključnu ulogu u sistemu provere i balansa, uključujući nadzor nas hitnim merama, i u drugim oblastima kao što su izbori, a status institucija ljudskih prava, ombudsmana i drugih nezavisnih tela u nekim članicama je ojačan.

Ipak, ukazuje se da u nekim članicama i dalje nema formalnog okvira za konsultacije sa zainteresovanim stranama a organizacije civilnog društva suočavaju se sa izazovima poput finansiranja, negativnog narativa i ograničenja prostora u kojem deluju, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…