Civilno društvo i mediji traže od Batuta podatke o umrlim od korona virusa u Srbiji

korona virus

Beograd, 09. jul 2020. – Od „Batuta“ se traži da podatke o ukupnom broju zaraženih, onima na lečenju, izlečenima i umrlim od zaraznog virusa za celu teritoriju Srbije, prema polu i starosnoj dobi, po svakoj jedinici lokalne samouprave u Srbiji, dostavi u roku od 48 sati.

Grupa nevladinih organizacija i medija uputila je zahtev Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ za slobodan pristup informacijama od javnog značaja kojim se traže podaci o ukupnom broju testiranih lica na kovid-19, lica koja su hospitalizovana, na kućnom lečenju, odnosno u samoizolaciji, te o onima koji su izlečeni, odnosno koji su preminuli.

Zahtev su, između ostalih potpisali, Fondacija za otvoreno društvo, BIRODI, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Novinska agencija FoNet, CRTA, Centar za prava deteta, portal Dijalog Net, dnevni list Danas, nedeljnik Vreme, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Share fondacija, Slavko Ćuruvija fondacija…

U zahtevu, koji je u ime 88 organizacija potpisao izvršni direktor Fondacija za otvoreno društvo Milan Antonijević, a u koji je Cenzolovka imala uvid, navodi se da se radi o informacijama koje „Batut“ poseduje u okviru Informacionog sistema covid-19, uspostavljenog zaključkom Vlade Srbije.

Od „Batuta“ se traži da podaci budu dostavljeni na način da se oni mogu utvrditi za svaki pojedinačni dan, a za period od uspostavljanja IS kovid-19 do dana postupanja po ovom zahtevu.

Pozivajući se na uvid u IS kovid-19, BIRN je nedavno objavio da se broj zaraženih i broj umrlih drastično razlikuju od podataka koji se svakodnevno objavljuju, a što su državni zvaničnici demantovali.

Zahtevom su takođe obuhvaćeni podaci o ukupnom broju lica za celu teritoriju Srbije, prema polu i starosnom uzvratu ovih lica, po svakoj jedinici lokalne samouprave u Srbiji za koje se ovi podaci vode.

Podnosioci zahteva ukazuju da se zahtev ne odnosi na podatke o ličnosti u smislu Zakona o zaštiti podataka ličnosti i svrha upotreba navedenih podataka je nekomercijalna, radi informisanja javnosti, kao i preduzimanja adekvatnih mera u cilju zaštita zdravlja stanovništva.

Zakonski rok za postupanje po ovom zahtevu je 48 sati od momenta njegovog prijema, navodi se u zahtevu na kojem se vidi da je primljen 9. jula u 11:45 sati.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…