Civil Society Facility Programme 2015: Šta je izmenjeno u novom (ponovljenom) pozivu?

Civilno društvo

Nakon neuspešno sprovedenog prethodnog poziva i pristiglog zvaničnog objašnjenja o razlozima otkazivanja, objavljen je novi, značajno izmenjeni poziv za finansiranje predloga projekata civilnog društva u Srbiji.

Kao što je u kratkom zvaničnom pismu i navedeno, razlog za otkazivanje nalazi se pod Temom 2: regionalna saradnja i dijalog između Srbije i Kosova*.

Ko god pažljivo uporedi staro i novo uputstvo za konkurisanje, videće da se jedina tematski značajna izmena to što je počev od specifičnih ciljeva konkursa, kao i svuda u daljem tekstu, dosledno uklonjena svaka referenca na dijalog i unapređenje odnosa Srbije i Kosova.

Regionalana saradnja je i dalje jedan od 3 prioriteta, ali definisana kao “dobrosusedski odnosi i pomirenje u regionu”. Aspekt koji se odnosio na saradnju Srbije i Kosova sa ciljem unapređenja svakodnevnog života građana je obrisan, a isto važi i za teritoriju na kojoj se projektne aktivnosti mogu sprovoditi.

Dakle, svi oni koji su konkurisali pod ovom temom, u onom delu koji se odnosio na zajedničke inicijative unapređenja saradnje Srbije i Kosova na lokalnom nivou – mogu svoj predati koncept da zaborave, ili da ga prilagode tako da se aktivnosti, korisnici i rezultati u najvećem delu isključivo odnose na Srbiju u procesu regionalne saradnje i pomirenja.
 
Pored ove, možda je još značajnija izmena proceduralne prirode: da bi se nadoknadilo vreme izgubljeno raspisivanjem pa poništavanjem konkursa, sada je propisano da se na novi poziv predaju istovremeno i koncepti projekata ali i celokupna aplikacija. (Za one retke koji ne znaju, celokupna aplikacija ‘full application form’ podrazumeva obiman narativni predlog projekta + precizno definisan budžet + logičku matricu + svu prateću dokumentaciju).

Svi ovi dokumenti inače čine standardni paket celokpune konkursne dokumentacije, sa jedinom razlikom što su tako obimnu dokumentaciju do sada pripremale isključivo one organizacije čiji je koncept odabran za dalju proceduru.

Šta ovo praktično znači?

Pretpostavimo da će na ponovljeni poziv stići oko 150konkursnih aplikacija. Komisija će pročitati sve koncepte, i uz pregled ispunjenosti administrativnih zahteva, između 20-25 organizacija obavestiti da, na osnovu predatog koncepta, ulaze u naredni krug odlučivanja (definisano je da u naredni krug prolazi dvostruko više kandidata nego što će biti podržano, izračunato po ukupnom iznosu traženih sredstava).

Za ovih, recimo 25 organizacija, to znači da će njihova celokupna aplikacija zatim biti uzeta u razmatranje i, eventualno, biti jedna od 10-15 odobrenih. Za ostalih pretpostavljenih 125 organizacija, to znači da celokpuna aplikacija, sa svim pratećim delovima, neće biti razmatrana (neće biti ni otvorena a verovatno ni učitana sa elektronske platforme).
 
Sva ostala pravila konkursa ostala su ista.
 
Organizacije do 13. septembra treba u PROSPECT da učitaju isti, izmenjeni ili potpuno novi koncept projekta, svu prateću dokumentaciju uz koncept, te celokupnu narativnu aplikaciju, budžet i logičku matricu i svu prateću propisanu dokumentaciju uz aplikaciju. I da dočekaju, prvo, obaveštenje o statusu koncepta, a on najsrećniji, i o statusu celokupne aplikacije.

Svima želimo srećan rad tokom avgusta, u nadi da je ovo redak i izuzetan slučaj da Evropska unija za finansiranje civilnog društva primenjuje proceduru “otvorenog konkursa” sa ciljem da skrati vreme neophodno za izbor projekata koje će podržati.

Izvor: Granted

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…