CIVICUS: Zbog pokušaja zabrane Evroprajd šetnje Srbija dodata na listu za praćenje

EuroPride

Johanesburg, 22. septembar 2022. – Globalni savez organizacija civilnog društva CIVICUS dodao je Srbiju na listu za praćenje zbog „brzog pada građanskih sloboda“, posle pokušaja vlasti da zabrane šetnju u okviru Evroprajda.

CIVICUS je globalni savez više od 10.000 organizacija civilnog društva i aktivista i aktivistkinja, koji su posvećeni jačanju građanske akcije i civilnog društva u celom svetu.

Odluke vlade u poslednjem minutu u vezi sa šetnjom sprečile su LGBTQI+ osobe da u potpunosti ostvare svoje pravo na mirno okupljanje i stvorile okruženje za nastavak govora mržnje i nasilja„, saopštio je CIVICUS.

Pored ugroženosti prava pripadnika LGBTQI+ zajednice, CIVICUS je ocenio da su i protesti za zaštitu životne sredine suočeni s ograničenjima, da su ekološki aktivisti izloženi SLAPP tužbama i da su novinari meta napada i zastrašivanja.

Novu listu za praćenje objavio je CIVICUS Monitor, onlajn platforma koja prati najnoviji razvoj u oblasti građanskih sloboda, uključujući slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja, u 197 zemalja i teritorija. Pored Srbije, na listu za praćenje dodate su i su Gvatemala, Gvineja, Šri Lanka i Zimbabve.

U narednim sedmicama i mesecima, CIVICUS Monitor će pažljivo pratiti dešavanja u tim zemljama u okviru napora da se izvrši veći pritisak na vlade.

Uz podsećanje da su srpske vlasti prvo zabranile šetnju 17. septembra u Beogradu, da bi nekoliko sati pre događaja promenile odluku i dozvolile izmenjenu, kraću šetnju, u saopštenju CIVICUS-a se navodi da su protivnici šetnje gazili duginu zastavu, pokušali da poremete marš i da su napali policiju i novinare.

Takođe, nekoliko LGBTQI+ aktivista je prijavilo da su bili fizički napadnuti nakon događaja, dvojica aktivista su bila povređena, a prema njihovim tvrdnjama policija nije blagovremeno intervenisala.

Pokušaji vlasti da zabrane Evroprajd šetnju dolaze u kontekstu ugroženosti LGBTQI+ prava u Srbiji„, navodi se u saopštenju i podseća da je na prostorije Prajd info centra u Beogradu od otvaranja pre tri godine bilo 15 napada, a da niko od napadača nije odgovarao.

Ova zabrana predstavlja nastavak prakse zabranjivanja mirnih okupljanja zbog nasilnih kontraskupova. Vlast je ponovo izdala LGBTQI+ zajednicu, uzimajući u obzir da je Evroprajd organizovan u partnerstvu vlasti i civilnog društva od samog početka, a vlasti su povukle svoju podršku u poslednjem trenutku„, izjavio je Uroš Jovanović iz organizacije Građanske inicijative, koja je deo CIVICUS-a.

Jovanović je rekao da sve osobe koje su pozivale na nasilje ili su ga činile, pre i tokom Evroprajda, treba da odgovaraju za svoje postupke i da će to biti prvi korak za vlasti da pokažu da su u potpunosti posvećene zaštiti slobode mirnog okupljanja i borbi protiv diskriminacije LGBTQI+ zajednice.

U saopštenju CIVICUS-a se takođe izražava zabrinutost u vezi sa ograničenjima protesta za zaštitu životne sredine i napadima na učesnike protesta na planini Starica u avgustu.

Dodaje se da se aktivisti za zaštitu životne sredine suočavaju sa sudskim uznemiravanjem kroz strateške tužbe protiv javnog učešća (SLAPP), koje se podnose s ciljem njihovog ućutkivanja i zastrašivanja.

Ovi zabrinjavajuća dešavanja se odvijaju u kontekstu reizbora predsednika Aleksandra Vučića u aprilu 2022. godine, uporedo sa rastućim pritiskom na civilno društvo i novinare i novinarke, kao i ograničenjima prava mirnog okupljanja„, navodi CIVICUS.

Novinari su, dodaje se, takođe meta SLAPP tužbi, zastrašivanja i uznemiravanja.

Istraživačica građanskog prostora za Evropu iz CIVICUS-a Arti Narse izjavila je da je poštovanje građanskih sloboda ključni preduslov u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Ukoliko je srpska vlada ozbiljna u vezi sa učlanjenjem u EU, ona mora hitno da se posveti poštovanju građanskih sloboda i da zaustavi sve napade na LGBTQI+ prava, novinare i novinarke, aktiviste za zaštitu životne sredine i civilno društvo. Dodatno, EU mora pažljivo posmatrati razvoj događaja u vezi sa građanskim slobodama u zemlji„, kazala je ona.

CIVICUS je 2019. godine smanjio rejting Srbije pa je svrstana u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode i građanski prostor „opstruirani„. Ta ocena se obično daje zemljama u kojima se građanski prostor u velikoj meri osporava od strane nosilaca vlasti, koji nameću kombinaciju pravnih i praktičnih ograničenja na puno uživanje osnovnih prava.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…