CINS: Za REM Pinkove izborne emisije predstavljaju putokaz za ostale komercijalne televizije

REM

Beograd, 09. avgust 2022. –  U završnom izveštaju o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje koji je na svom sajtu objavilo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) izborne emisije televizije Pink pohvaljene su kao primer dobre prakse.

Navedene izborne emisije je izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (Birodi) Zoran Gavrilović ocenio kao „neplaćene reklame za sve aktere na izborima“.

Kako prenosi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), reč je o emisijama koje su emitovane uživo radnim danima od 16. do 28. marta i u kojima su predstavljene liste za parlamentarne izbore i predsednički kandidati, a REM u izveštaju navodi da su emisije bile ujednačenog trajanja i sa identičnim pristupom svakom gostu.

To regulatorno telo ocenilo je i da je televizija Pink „po prvi put ako posmatramo ponašanje komercijalnih PMU (pružalaca medijskih usluga) u izbornim kampanjama, pokrenula specijalizovane emisije posvećene izborima„.

Ovakvo postupanje jednog komercijalnog PMU predstavlja pozitivan presedan na domaćoj medijskoj sceni i može predstavljati putokaz za buduću pravnu regulaciju kao i ponašanje svih komercijalnih PMU u narednim izbornim procesima„, navodi se u izveštaju.

Gavrilović je u izjavi za CINS kazao da su u pitanju neplaćene reklame i da su pokrenute „kako bi se koliko-toliko ublažila medijska dominacija (predsednika Srbije i Srpske napredne stranke) Aleksandra Vučića„.

U tim emisijama nije bilo propitivanja, nego su novinari prosto držali mikrofon. Imali su svi iste teme, novinar što bi se reklo ćuti i to je to. Uloga medija nije da svi imaju iste teme i isto vreme, nego da novinar pita ono što treba da saznaju građani jer uloga medija u izbornom procesu jeste da građanima pomognu da donesu odluku za koga će da glasaju„, kazao je on.

CINS piše i da je po izveštaju REM-a, Pink izbornim listama posvetio 31 sat, od čega je najviše bila zastupljena lista Srpske napredne stranke (SNS), odnosno skoro 10 sati, dok više od četiri sata otišlo na pojavljivanje Vučića.

U informativnim emisijama na Pinku, dodaje se u izveštaju, REM je zabeležio i rubrike koje negativno govore o drugim učesnicima izbora.

Najčešće su to bile reakcije i osvrti na izjave i aktivnosti opozicionih kandidata, uz učešće analitičara kao tumača te kampanje, dok su u isto vreme u dnevnim emisijama prikazivani uspesi vlasti kroz analizu šta je urađeno od, najčešće, infrastrukturnih objekata, do ponašanja u vreme kovid pandemije„, piše u izveštaju.

CINS piše i da su Vučić i SNS imali na Pinku i najdužu plaćenu promociju oko šest sati, od čega je polovina vremena otišla na Vučića i dodaju da je vladajuća SNS tokom ozborne kampanje dominantnu ulogu imala i na ostalim televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.

Kako je precizirao CINS, naprednjacima je na TV B92 dato više od 12 sati, odnosno skoro polovina programa posvećenog izbornim listama, 10 sati na televiziji Hepi, dok je SNS na televiziji Prva bio zastupljen više od pet sati.

Tekst Jovane Tomić, u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…