CINS: Za plate i troškove poslanika Narodne skupštine za četiri godine isplaćeno je 1,4 milijarde dinara

Narodna skupština Republike Srbije

Beograd, 15. jun 2020. – Od 2016. do kraja 2019. godine građani Srbije su za poslanike dali 1,4 milijarde dinara, a s porezom je to 1,9 milijardi pokazuje istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Najviše novca je dato za plate poslanika Skupštine Srbije, zatim za „naknadu za gorivo„, službena putovanja, iznajmljivanje stanova i hotela.

Za ukupno 402 poslanika, koliko ih je prošlo kroz parlament u tom periodu, za plate i „poslaničke dodatke“ je isplaćeno više od milijardu dinara.

Za gorivo koje su prijavili da su utrošili radi dolaska na sednice, dato je skoro 290 miliona dinara, za iznajmljivanje stanova ili hotelskih soba u Beogradu 6,3 miliona dinara, a za troškove službenih putovanja u inostranstvo više od 102 miliona dinara, stoji u istraživanju CINS-a.

Zbirni podaci po strankama i gradovima, ali i podaci za svakog poslanika pojedinačno nalaze se u bazi „Koliko košta narodni poslanik?“ koja se može pretraživati po imenu i prezimenu poslanika, političkoj stranci čiji su članovi i po mestima odakle su.

Tu se može pročitati da je prvi čovek SRS, Vojislav Šešelj, građane u protekle gotovo četiri godine „koštao“ 4,7 miliona dinara.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić sa skupštinske blagajne podigao je 2,9 miliona, a njegov kolega iz redova Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović 2,3 miliona dinara bez poreza.

Pretragom se može videti i da je poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač za skoro četiri godine građane „koštala“ 12 miliona dinara što je čini „najskupljom“ poslanicom ovog saziva.

Ipak, jednog imena u bazi nema predsednice Skupštine Srbije, Maje Gojković, jer podatke o troškovima za nju Skupština nije dostavila CINS-u krajem marta, kada je dostavila za ostale poslanike.  

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…