CINS u užem izboru za nagradu Sloboda izražavanja

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)

London, 15. januar 2019. – Centar za istraživačkonovinarstvo Srbije (CINS) ušao je u uži izbor za nagradu Sloboda izražavanja, koju dodeljuje Indeks cenzure iz Velike Britanije,

Nagrada se dodeljuje u slavu pojedinaca ili grupa koji su imali značajan uticaj na borbu protiv cenzure u svetu, i to u četiri kategorije: umetnost, kampanja, digitalni aktivizam i novinarstvo.

CINS je nominovan za hrabro, uticajno i odlučno novinarstvo koje otkriva cenzuru i pretnje slobodnom izražavanju.

Pored CINS, u kategoriji novinarstva su se u užem izboru našli: Bihus.info, grupa nezavisnih istraživačkih novinara u Ukrajini koja otkriva korupciju ukrajinskih zvaničnika, Mehman Huseinov iz Azerbejdžana, novinar i branilac ljudskih prava koji dokumentuje korupciju i kršenje ljudskih prava u ovoj zemlji, a koji je osuđen na dve godine zatvora u martu 2017. godine nakon što je opisao zlostavljanje koje je pretrpeo u policijskoj stanici.

Nominovana je i Mimi Mefo – nagrađivana novinarka iz Kameruna, gde vlada klima represije i samocenzure, a koja je uhapšena u novembru 2018, nakon što je objavila izveštaje o tome da vojska stoji iza smrti američkog misionara u zemlji.

U saopštenju za štampu Indeks cenzure navodi da se mnogi od 15 kandidata koji su ušli u uži izbor suočavaju sa redovnim pretnjama smrću, dok drugima preti krivično gonjenje ili progon, a neki su trenutno i u zatvoru.

U ovogodišnjem žiriju za nagradu su nagrađivana istraživačka novinarka i glavna urednica sajta Rappler.com Maria Resa, glumac i reditelj Kalid Abdala, naučnik i autor u oblasti računarstva dr Kejt Devlin i pisac i aktivista Nimko Ali.

Pobednici će biti proglašeni na ceremoniji u Londonu 4. aprila, nakon čega će se pridružiti Indeksovom stipendijskom programu i dobiti posebnu obuku i podršku.

Indeks cenzure je britanska neprofitna organizacija koja objavljuje radove cenzurisanih pisaca, umetnika i prati kampanje protiv cenzure u svetu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…