CINS: Tužilaštva u Srbiji – nove obaveze, stari problemi

boginja pravde

Beograd, 22. januar 2018. – Iako imaju ovlašćenja, tužioci nisu dovoljno proaktivni u slučajevima ispitivanja porekla novca političara i finansiranja izbornih kampanja, objavio je CINS u novom tekstu.

U aprilu 2015. godine došlo je do svađe i tuče u Parovima, jednom od najgledanijih televizijskih rijalitija u Srbiji, kada je pevač Hasan Dudić više puta udario rediteljku Jelenu Golubović.

Dudić je nakon incidenta izbačen iz Parova, a u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu su pogledali snimak i – bez prethodno podnete prijave – pokrenuli postupak. Protiv Dudića je podignut optužni predlog za nasilničko ponašanje, ali je kasnije oslobođen optužbi.

Bez obzira na konačni ishod, tužilaštva u Srbiji nisu uvek ovako proaktivna.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkrio je kako je Srpska napredna stranka(SNS) 2013. godine troškove izborne kampanje u Zaječaru plaćala gotovinom, što je suprotno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti. Agencija za borbu protiv korupcije je u junu 2014. godine upoznala zaječarsko osnovno tužilaštvo sa ovim slučajem, ali tadašnji tužilac i njegov zamenik nisu zabeležili da je sastanak uopšte održan, niti preduzeli bilo šta po tom pitanju.

Tužilaštvo je reagovalo tek kada je CINS objavio tekst o tome u martu 2016. godine, odnosno kada su im se novinari obratili sa pitanjem da li će pokrenuti postupak protiv SNS-a. Tužilac je tada tražio od policije da prikupi dokaze, ali već je bilo prekasno. Slučaj je ubrzo zastareo pošto je istekao rok od tri godine za krivično gonjenje.

U službenoj belešci Tužilaštvo je navelo da prikupljene činjenice pokazuju kako je reč o prekršajnoj odgovornosti, za koju nije nastupila zastarelost, pa je Agencija je u martu 2017. beogradskom Prekršajnom sudu podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Ovaj postupak je u toku.

Tekst Milice Šarić, u celosti, možete pročitati na portalu CINS-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…