CINS: Srbija izgubila 2,5 milijarde dinara zbog ilegalne seče šuma kod Kosova

šuma

Beograd, 14. decembar 2019. – Skoro 20 godina bespravne seče šume uz administrativnu liniju Srbije i Kosova nanelo je Srbiji štetu veću od 2,5 milijarde dinara, pokazuju podaci do kojih je došao CINS.

Problem uništavanja šuma na ovom području ne jenjava, a Vlada Srbije planira da sanira štetu do 2021. godine – ako bude bezbedno.

Strah i neizvesnost su prisutni prilikom svakog izlaska na teren. (…) Veoma često se čuju i rafali iz vatrenog oružja kojima se naoružane šumokradice služe kako bi zaplašile svakog ko se nađe u njihovoj blizini”, objašnjava inženjer šumarstva Dejan Miletić stanje blizu administrativne linije Srbije i Kosova.

Miletić radi u preduzeću Srbijašume, a prema njihovim podacima tokom akcija na suzbijanju ilegalne seče dolazilo je do oružanih napada, hapšenja šumokradica i oduzimanja traktora, konja sa zapregom, motornih testera, sekira.

Cilj je sprečiti seču, jer drva koja poseku odmah obrade i prodaju, uveren je Miletić.

Bespravno posečena stabla se brzo prerađuju i transportuju na teritoriju AP Kosovo i Metohija, gde se u blizini administrativne linije nalazi veliki broj pilana za preradu drveta”, tvrdi Miletić i dodaje da šumokradice koriste postojeće šumske puteve, ali često prave i nove.

Osim toga, pre izlaska na teren često šalju tzv. izvidnice koje proveravaju prisustvo policije i šumara:

Na terenu nailazimo i na obeležene markacije i prepreke na putu u vidu grana, stabala ili kamenja u cilju provere da li neko koristi taj put”, opisuje Miletić.

Tekst Anđele Milivojević, u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…