CINS: Srbija i Kosovo pregovaraju, kriminalci profitiraju

U kasnim satima 25.decembra 2014.godine, kosovska policija je u Prištini uhapsila Slobodana Gavrića, zbog sumnje da je umešan u pripremu terorističkog napada. Kod veterinarskog inspektora, tada zaposlenog u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, pronađeno je oko 12,5 kilograma eksploziva.

Gavrić je tog dana na Kosovo ušao preko administrativnog prelaza Jarinje gde je policija pregledala njegova dokumenta ali ne i vozilo u kojem se, kako je kasnije utvrđeno, nalazio vojni eksploziv. Potom je svojim automobilomu Prištinu prevezao 25 eksplozivnih naprava, upakovanih u plastične vreće. Prema navodima optužnice, eksploziv je nabavio u Beogradu, neposredno pred hapšenje.

Gavriću se sudi pred Osnovnim sudom u Prištini, a prema navodima iz optužnice Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova, negirao je učešće u pripremi terorističkog akta. Njegov posao, za koji mu je obećano 5.000 evra, bilo je dopremanje eksploziva.

To je bio treći pokušaj da se eksploziv proda kupcu po ceni od oko 1.500 evra po kilogramu –prethodna dva su propala zbog problema u komunikaciji pri preuzimanju eksploziva u Prištini. Komunikacija je bila otežana zbog nepostojanja signala srpskih mobilnih operatera na teritoriji Kosova. Prema svedočenju Gavrića, on je za pet dana pet puta prelazio granicu između dve teritorije, sve vreme prevozeći eksploziv.

Institucije Srbije i Kosova nemaju telekomunikacijski problem poput Gavrića ali je saradnja dve strane ipak izostala – Specijalno tužilaštvo Kosova tako nije moglo da do kraja proveri odakle Gavriću eksploziv, sa kojom namerom ga je prevezao u Prištinu i koja lica iz Srbije i Kosova su umešana u ovaj slučaj.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo – CINS

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…