CINS: REM ne objavljuje sve podatke iz monitoringa

daljinski upravljač

Beograd, 02. jun 2020. – REM u svojim izveštajima ne objavljuje sve podatke do kojih dolaze u monitoringu predizborne kampanje, prenosi CINS.

REM ne objavljuje pojavljivanje državnih funkcionera u programima televizija tokom kampanje, a u izveštajima ne piše ni da li se o učesnicima kampanje govori pozitivno, negativno ili neutralno.

To je jedan od razloga zbog čega se iz izveštaja REM-a može steći pogrešan utisak da je opozicija na TV stanicama predstavljena jednako kao vlast, smatra Zoran Gavrilović iz BIRODI-a.

CINS podseća da je monitoring REM nedavno ukazao da je opozicioni Savez za Srbiju, koji bojkotuje izbore, prisutniji u medijima od vladajuće Srpske napredne stranke.

To je tako izgledalo jer je REM u monitoring uključio i kablovske televizije N1 i Novu S na koje predstavnici vlasti nisu želeli da dolaze.

Drugi razlog je to što REM prilikom monitoringa izborne trke beleži pojavljivanje stranaka i njihovih predstavnika u posebnim, predizbornim TV emisijama u kojima je vreme uglavnom pođednako podeljeno.

Ipak, CINS kaže da služba REM-a beleži i sve druge sadržaje u kojima se pojavljuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki funkcioneri od informativnih do zabavnih emisija, ali se ta vremena ne računaju u izveštajima.

Tako se, na primer, u Dnevniku Radio televizije Srbije od 30. maja SNS ne pojavljuje u predizbornom programu, ali je zato javni servis Vučićevom posetom jednom gradilištu posvetio skoro tri minuta, od čega su njegove izjave trajale dva minuta i 14 sekundi.

S druge strane, 10 drugih učesnika kampanje je u predizbornom programu predstavljeno sa ukupno tri minuta i 42 sekunde.

Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić je rekao da ne zna zbog čega stručna služba nije predložila da svi podaci budu u izveštajima, ali ipak smatra da su podaci u nedeljnim izveštajima REM relevantni, mada nisu kompletni između ostalog jer ne prikazuju ukupno vreme koje su na televizijama dobili svi učesnici kampanje.

Cvejić je za CINS rekao da očekuje da se svi podaci objave u završnom izveštaju, posle izbora.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), organizacije koja vrši nezavisni nadzor nad izveštavanjem televizija, smatra da su izveštaji REM-a neprecizni, jer ne odražavaju stvarno predstavljanje aktera u izbornom procesu, te mogu stvoriti pogrešnu sliku da je opozicija jednako kao vlast predstavljena na TV.

Slobodan Cvejić iz Saveta REM-a ocenjuje da je izveštaj nepotpun iz još jednog razloga:  jer se ne objavljuje da li su stranke i njihovi predstavnici predstavljeni negativno, pozitivno ili pak neutralno, do čega dolazi jer stručna služba REM-a nema ni ljudi, ni resursa.

Gavrilović smatra da izveštaji bez takvih podatka ne oslikavaju realno stanje rada medija u predizbornom procesu, a „samo merenje vremena ne znači ništa„.

Ton (izveštaja negativno, pozitivno ili neutralno) nam pomaže da vidimo da li mediji ostvaruju svoju funkciju u izbornom procesu, ili su sredstvo promocije, propagande i odmazde, ili su sredstvo koje pita političare, istražuje, podseća i pita u ime građana„, rekao je Gavrilović.

Po podacima BIRODI-ja, od kada su počeli pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima, „ton izveštavanja“ o Vučiću se menja: „On je dalje dominantan akter, ali mu se ton ‘smanjuje’ „.

Opada trajanje priloga u kojima je predstavljen pozitivno, raste trajanje priloga u kojima je predstavljen neutralno, ali i dalje jako malo ili nema priloga u kojima je predstavljen negativno, rekao je Gavrilović.

CINS je i ranije pisao o radu REM-a, te i o tome da je Savet REM-a ignorisao nalaze svojih stručnih službi da bi opravdao kampanju TV Pink i Studio B, a objavio je i dugo skrivani izveštaj o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine.

Tekst Jovane Tomić i Vladimira Kostića,  u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…