CINS poziva lokalne novinare na trening istraživačkog novinarstva

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) poziva lokalne novinare da se prijave za višemesečnu obuku iz istraživačkog novinarstva na teme iz oblasti vladavine prava.

Obuka se održava u okviru projekta „Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia“ koji finansira Delegacija EU u Srbiji.

 Poziv je, pre svega, namenjen lokalnim novinarima u Srbiji. Prednost će imati kandidati u ranoj fazi karijere i studenti koji rade kao novinari – objavljuju u lokalnim medijima. Komisija sastavljena od CINS-ovih trenera odabraće 20 učesnika obuke.

Tokom obuke biće održane dve radionice. Prva će da traje četiri dana i biće održana u maju 2016. Druga radionica trajaće tri dana – u oktobru 2016. Između radionica i nakon druge radionice svih 20 polaznika radiće na sopstvenim istraživačkim pričama, uz mentorstvo CINS-ovih trenera.

Radionice će imati dva fokusa: praktična znanja, veštine, tehnike i alati istraživačkog novinarstva koji su primenljivi u Srbiji i – specifičnosti izveštavanja o temama u vezi sa vladavinom prava.

Obuka podrazumeva intenzivan rad polaznika uz kreativne metode učenja. Neophodno je aktivno učešće polaznika u svim vežbama, kao i pristustvo na svim danima obe radionice.

Troškovi prevoza, smeštaja i ishrane tokom radionica su obezbeđeni projektom.

Priče na kojima će polaznici raditi treba da potpadaju pod jednu ili više od ovde navedenih opštih tema:

  • Nezavisnost, transparentnost i efikasnost u sprovođenju pravde i rada pravosuđa
  • Zaštita zakona i borba protiv svih oblika kriminala, uključujući organizovani kriminal; Transparentnost javnog budžetiranja i trošenja, odgovornost javnih funkcionera;
  • Zaštita osnovnih ljudskih i građanskih prava.

Mentori će voditi polaznike kroz sve faze istraživačkog procesa, uključujući odabir tema, formiranje mreže izvora i rad sa njima, podnošenje zahteva za informacijama od javnog značaja, analizu velikih količina podataka, pisanje priča i digitalnu naraciju, post-produkciju i promociju priče.

Sve priče koje proizvedu polaznici, a ispunjavaju osnovne kriterijume i standarde CINS-a, biće ponuđene matičnim medijima polaznika na objavljivanje, kao i drugim medijima, a svakako će biti objavljene na sajtu CINS-a i promovisane na društvenim mrežama.

Za tri najbolje priče polaznika predviđene su nagrade u iznosu od 400, 300 i 200 EUR. Nagrade će biti dodeljene na ceremoniji na kojoj će biti predstavljene nagrađene priče i projekat.

Prijava treba da sadrži:

1. CV kandidata (sa navedenim formalnim i neformalnim obrazovanjem, kao i profesionalnim dostignućima);
2. Pismo motivacije (do 500 reči) koje uključuje odgovor na pitanje: „Zašto je meni važno istraživačko novinarstvo“;
3. Navedite koja tri medija najviše pratite, uz detaljno obrazloženje (do 500 reči);
4. Tri primera novinarskih radova za koje smatrate da najbolje predstavljaju vaše kvalitete. Za tekstove iz štampanih i online medija poslati linkove, ako postoje, ili (čitak) sken / odštampane stranice sa datumom kad je rad objavljen i u kom mediju. Audio i video radove poslati u lako čitljivom formatu ili linkove na kojima su postavljeni online.

Kompletne prijave treba da stignu poštom, e-mailom ili da budu dostavljene lično (između 10 i 17 časova radnim danima) u redakciju CINS-a, najkasnije do 25. marta 2016. u 17h.

Adresa za slanje ili predaju prijava: 

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) 

Resavska 28/II, 11000 Beograd

E-mail: trening@cins.rs 

Koverta treba da nosi napomenu: “Prijava za obuku”, a subject maila takođe treba da glasi “Prijava za obuku”.

Kandidati koji su ušli u uži izbor biće o tome obavešteni e-mailom 1. aprila. Sa njima će biti dogovoreni termini intervuja (telefonom ili Skajpom). Intervjui će trajati do 7. aprila.

Kandidati koji su primljeni na program biće o tome obavešteni 11. aprila. 

Izvor:  Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…