CINS: Pojedini poslanici nisu prijavljivali troškove naknade za gorivo

Narodna skupština

Beograd, 27. oktobar 2020, Beograd –  Trećina novoizabranih poslanika koji su bili i u prošlom sazivu parlamenta nije prijavila novac koji su dobili za korišćenje svog automobila za dolaske na sednice ranijih godina, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

„Najmanje 32 aktuelna poslanika nisu prijavila naknadu za gorivo tokom prethodnog mandata, a putovali su iz drugih gradova na sednice u Beograd. Taj prihod se ne može naći ni u jednom njihovom izveštaju dostupnom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije“, objavio je CINS na svom portalu.

Prema CINS-ovoj bazi „Koliko košta poslanik„, za gorivo poslanika koji su svojim automobilima dolazili na sednice od 2016. do 2020. izdvojeno je 289,6 miliona dinara.

Ukoliko se prihodi poslanika smanje ili uvećaju za iznos prosečne godišnje neto plate, oni su dužni da podnesu vanredni izveštaj o prihodima, u koje će uvrstiti i prihod od goriva, a poslanici taj prihod moraju prijaviti i ukoliko samo gorivo prevazilazi taj limit, podseća CINS.

Uprkos tome što je 2016. Agencija za borbu protiv korupcije zbog toga kaznila upozorenjem (tadašnjeg poslanika Srpske napredne stranke) Zorana Babića, i zatražila dalje provere od Državne revizorske institucije i Budžetske inspekcije, one do danas nisu postupile po tom zahtevu, naveo je CINS.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…