CINS: Od 1.024 respiratora u Srbiji, u upotrebi je 995

CINS

Beograd, 14. mart 2020. – Ukupan broj respiratora u Srbiji je 1.024, a od toga 955 je u upotrebi, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) na osnovu izveštaja Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Od ukupnog broja 66 respiratora se ne koristi, dok su tri svrstana u kategoriju „nepoznato“ – što znači da nisu mogli da identifikuju da li su u podrumu ili ih je neko ukrao ili bacio u staro gvožđe, objasnio je za CINS epidemiolog Zoran Radovanović.

Gledano po okruzima, po broju respiratora dominira Beogradski okrug sa 431, dok je drugi po brojnosti Južnobački sa 164 „veštačkih pluća“.

Na sredini skale su Nišavski sa 44 i Šumadijski okrug sa 39 respiratora, a prema podacima Batuta, najmanje ima Toplički okrug, ukupno četiri respiratora.

U izveštaju koji je dostavljen CINS-u, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ne navodi se oprema iz vojno-zdravstvenih ustanova.

Od pojave prvih obolelih od korona virusa u Srbiji se polemiše o broju respiratora, medicinske opreme koja pomaže pri disanju i potrebna je u slučaju širenja epidemije“, piše CINS.

Tekst Jovane Tomić, Teodore Ćurčić i Dine Đorđević,  u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…