CINS: Nismo odgovorni za zloupotrebu objavljenih, nesumnjivih i dokazanih činjenica

CINS

Beograd, 01. decembar 2020. – Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) u saopštenju ukazuje na „netačnost u izjavi Jovane Polić za FoNetov serijal ‘Presstup'“, iz koje se, kako ocenjuje, može shvatiti da su novinar CINS Vladimir Kostić i sam Centar  „doveli nju i njene saradnike u opasnost“, kao i da to smatraju uspehom.

Posećamo, CINS  je nedavno objavio da je spotove sa pozivom na bojkot izbora platila JSP produkcija u vlasništvu novinarke Jovane Polić.

Kako se navodi u saopštenju, „Jovana Polić je izjavila da je novinar CINS-a i urednik istraživačke priče o proizvodnji i plaćanju TV spotova u korist bojkota prethodnih izbora, Vladimir Kostić, rekao da je CINS probio medijsku blokadu time što je činjenice iz priče preneo Informer, ali je propustila da objasni da je to bio tvit Vladimira Kostića, kao i da je kolega Kostić eksplicitno objasnio da je tvit ironičan„.

Tvit koji je citirala Jovana Polić je upravo ukazivao na licemernost pro-vladinih tabloida i zloupotrebu kredibilnog novinarstva za političku propagandu„, objašnjava CINS.

Kako je Jovana Polić„, prema  navodima CINS, „odmah dodala i da je opasno pojaviti se na naslovnoj strani takvih medija, iz njene izjave se može shvatiti kako su kolega Kostić i CINS doveli nju i njene saradnike u opasnost, kao i da to smatramo uspehom„.

Budući redovno napadan u pro-vladinim tabloidima, dodaje se u saopštenju, CINS je „vrlo često u situaciji da se nađe u takvoj opasnosti i nije odgovoran za postupke neodgovornih medija i zloupotrebu objavljenih, nesumnjivih i dokazanih činjenica„.

Uz podsećanje da je CINS više puta „istraživao sumnjivo i nezakonito finansiranje pro-vladinih medija iz državnog novca„, u saopštenju se ukazuje da su „takvi mediji i novinari, koji rade u korist jednog političkog entiteta“ u sukobu sa Kodeksom novinara Srbije, po kome je otvoreno zalaganje za jednu političku stranku ili opciju, nespojivo sa novinarskom profesijom.

U saopštenju CINS najavljuje da će, „suprotno neetičkoj praksi medija i novinara koji krše Kodeks“, nastaviti da bira teme istraživanja po strogim profesionalnim kriterijumima i “u interesu svih građana Srbije, bez obzira na njihovu političku ili drugu orijentaciju ili pripadnost„.

Kako se precizira, „CINS će nastaviti da solidarno sa profesionalnim kolegama koje trpe napade pro-vladinih, ili bilo kojih drugih medija i političara uopšte, stoji u odbrani dostojanstva i slobode naše profesije„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…