1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. CINS: Nikola Petrović vlasnik desetak malih hidroelektrana u Srbiji

CINS: Nikola Petrović vlasnik desetak malih hidroelektrana u Srbiji

Nikola Petrović

Beograd, 24. april 2018. – Bivšem direktoru Elektromreže Srbije (EMS) Nikoli Petroviću i njegovim poslovnim partnerima sa kojima je vlasnik desetak malih hodroelektrana u Srbiji isplaćeno je od 2013. do 2016. godine skoro 10,1 milion evra po osnovu otkupne cene struje iz obnovljivih izvora, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Po puštanju malih hidroelektrana u rad investitori koji su ih izgradili i za njih od Ministarstva energetike dobili status povlašćenog proizvođača električne energije ostvaruju profit tako što država od njih otkupljuje struju po unapred određenim, višim cenama (fid-in tarifa).

Taj novac dolazi od građana Srbije, kojima su posebnom naknadom uvećani računi za struju, navodi CINS.

U Registar povlašenih proizvođača struje iz energije vode upisano je 349 hidroelektrana, a najveći broj je u privatnom vlasništvu.

Po podacima CINS-a, od 16,7 miliona evra koliko je u 2017. godini država isplatila vlasnicima 81 male hidroelektrane u Srbiji, najviše je prihodovala Elektroprivreda Srbije (EPS) – skoro 3,7 miliona evra.

Slede firme povezane sa Nikolom Petrovićem kojima je isplaćeno nešto manje od 2,9 miliona evra. EPS i firme povezane s Petrovićem su zajedno imale prihod od gotovo 6,6 miliona evra, što je skoro 40 odsto od ukupno isplaćenog novca po osnovu otkupa stuje iz malih hidroelektrana.

Eco Energo Group je vlasnik sedam elektrana u opštini Crna Тrava na jugoistoku zemlje. Suvlasnik i direktor te firme je Nikola Petrović, dok udeo u vlasništvu imaju i njegovi partneri Dragan Klisura, vlasnik firme Hidro-Tan koja se bavi izgradnjom malih hidroelektrana, Nenad Kovač, vlasnik firme Roaming Electronics, te Vera Ristić, vlasnica firme Eco Global.

Kako navodi CINS, Eco Energo Group, njeni vlasnici i Nikola Petrović poseduju malu hidroelektranu Jabukovik, takođe u Crnoj Travi, dok je vlasnik MHE Županj kompanija Eco Glotek – u kojoj je Petrović suvlasnik zajedno sa Kovačem, Klisurom i švajcarskom firmom Glotec International.

Kao direktor državnog preduzeća EMS od 2012. do 2016. godine, Nikola Petrović nije imao udela u vlasništvu Eco Energo Group-e, ali se po odlasku iz EMS-a vratio, podseća CINS.

Aktivisti, nevladine organizacije, ali i izveštaji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kako ističe CINS, već nekoliko godina ukazuju na negativne posledice izgradnje malih hidroelektrana među kojima je i isušivanje reka zbog nepoštovanja biološkog minimuma, odnosno količine vode za koju proizvođači električne energije garantuju da će ostati u rekama zajedno sa živim svetom u njoj.

Ranija istraživanja CINS-a pokazala su da u posao sa malim hidroelektranama delom ulažu funkcioneri i ljudi bliski vlasti.

Tekst Dine Đorđević, u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…