CINS: Nejasno ko će kontrolisati finansiranje stranaka

novac

Beograd, 27. novembar 2016. (Vladimir Kostić/CINS) – Do sada je kontrola finansiranja stranaka bila u nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije, ali nacrt novog zakona ne sadrži te odredbe.

Kontrola finansiranja političkih stranaka nije navedena kao jedna od nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije u nacrtu novog zakona koji reguliše njen rad. Prema još važećem Zakonu o Agenciji, ovo telo kontroliše i vodi registre koji se tiču finansiranja stranaka. 

Na debati o nacrtu zakona, održanoj 21. novembra na Fakultetu političkih nauka, član Odbora Agencije, Zoran Stojiljković, rekao je da mu se ovo ne čini kao dobra odluka i da je ta nadležnost trebalo da se nađe u nacrtu.

“Na mala vrata se uvodi mogućnost da se sutra pojavi rešenje gde ćete vi nekog manje nezavisnog, sa manje kapaciteta a više političkog upliva, ovlastiti za to”, kaže Stojiljković.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, dodao je da bi ovo moralo što pre da se reši, između ostalog jer se predsednički izbori održavaju sledeće godine.

Niko iz Ministarstva pravde, čija je Radna grupa izradila nacrt zakona, nije prisustvovao debati.

Na pitanje novinara Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) zbog čega je ova promena napravljena, iz Ministarstva su naknadno odgovorli da je u toku javna rasprava koja za cilj ima da se komentarima i sugestijama dobije što kvalitetniji zakon, kao i da je finansiranje stranaka uređeno Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti.

U Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti navodi se da je Agencija nadležna za kontrolu finansiranja stranaka, ali nije jasno kako će to izgledati u budućnosti, s obzirom na to da se po novom Zakonu o Agenciji, ta njihova nadležnost briše.

Novi zakon o Agenciji trebalo je da bude usvojen pre više od dve godine, ali je do sada njegovo donošenje odlagano nekoliko puta. Na veliko kašnjenje ukazаli su i izveštaji Evropske komisije o napretku Srbije za 2015. i 2016. godinu. Nacrt zakona je objavljen u septembru 2016. godine, nakon čega je stavljen na javnu raspravu, a prema sadašnjim planovima trebalo bi da bude usvojen do kraja ove godine.

CINS je u avgustu pisao i da se preporuke za razrešenje koje Agencija donosi protiv funkcionera često ne poštuju, zbog čega oni prolaze nekažnjeno. Istraživanje je pokazalo da su funkcioneri smenjeni u samo 11 od preko 50 preporuka koje smo analizirali.

Jedan od razloga za retko postupanje po preporukama Agencije je što one do sada nisu bile obavezujuće, a sudeći po nacrtu novog zakona, tako će i dalje ostati. 

Tatjana Babić, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da su oni predlagali da preporuke budu obavezujuće, ali da Ministarstvo pravde to nije prihvatilo. Stav Ministarstva je da bi time Agencija imala mogućnost da menja volju građana ukoliko bi mogla da smenjuje ministre ili premijere.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…