CINS: Miroviću 192.000 od Telekoma

Igor Mirović

Beograd, 29. april 2021. – Predsedniku Vlade Vojvodine i članu Predsedništva Srpske napredne stranke Igoru Miroviću Telekom Srbija je isplatio najmanje 192.000 evra za zakup poslovnog prostora u centru Novog Sada, od čega skoro trećinu pre nego što je poslovnica uopšte otvorena.

To je objavio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Zbog sumnji u nezakonitost čitavog posla tužilaštvo je dugo vodilo predistražni postupak, naveo je CINS.

Kako se navodi, nepoznata osoba prijavila je u oktobru 2013. godine Agenciji za sprečavanje korupcije sumnjivi zakup u kome su učestvovali javni funkcioneri, u kojoj se navodi da je Telekom Srbija oštećena sklapanjem ugovora o iznajmljivanju prostora u centru Novog Sada, a da je vlasnik prostora Mirović i da je u spornom poslu pomogla sadašnja guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je u to vreme bila direktorka Sektora za logistiku za teritoriju Novog Sada u Telekomu.

Ugovor su u januaru 2008. sklopili tadašnji direktor Telekoma Draško Petrović i Mirović, uz napomenu da Telekom ne može da ga raskine pre isteka 10 godina, a cena po kvadratnom metru bila je 37,18 evra – odnosno 2.000 evra mesečno, dok je aneks ugovora zaključen krajem 2010. sa drugim direktorom Telekoma Brankom Radujkom i zakupnina smanjena na 1.700 evra.

Zakup možda i ne bi delovao sumnjivo da Miroviću novac nije isplaćivan pre nego što su prostorije bile spremne za korišćenje„, naveo je CINS i dodao da je Telekom Miroviću isplatio 66 hiljada evra pre nego što je počeo da koristi prostor.

Dodaje se da je anonimnu prijavu pratio predistražni postupak koji je trajao dve i po godine, a CINS je uspeo da potvrdi da je Mirović prostor izdavao najmanje do kraja 2016. godine, čime je prihodovao oko 192.000 evra.

Kako se navodi, nije poznato da li je poslovna saradnja i dalje u toku, ali Telekom nije menjala lokaciju poslovnice.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…