CINS: Informisanje prema nalozima opštine

Beograd, 20. septembar 2016. ( Anđela Milivojević, CINS) – Dugogodišnji predsednik opštine Batočina nije smenjen po preporuci Agencije za borbu protiv korupcije nego je funkciju napustio tek kada je izgubio izbore. Firma za koju nije prijavio potencijalni sukob interesa nastavila je da prima novac iz budžeta.

Radiša Milošević je 12 godina bio predsednik šumadijske opštine Batočina. Bez funkcije je ostao sredinom jula 2016. godine, nakon što je njegova Demokratska stranka (DS) na izborima postigla lošiji rezultat od Srpske napredne stranke (SNS).

Deset meseci ranije, dok je DS još imala vlast, odbornici su većinom glasova odbacili preporukuAgencije za borbu protiv korupcije za njegovu smenu. Miloševićev ostanak na poziciji podržalo je 25 odbornika, dok ih je pet bilo protiv, a jedan uzdržan.

Agencija je početkom 2015. donela preporuku za razrešenje Miloševića, zbog sumnje u nesavesno vršenje funkcije i neprijavljivanja potencijalnog sukoba interesa, na osnovu prijave članova odborničke grupe SNS-a.

Septembra 2011. i 2012. godine Opština Batočina je zaključila ugovore o poslovnoj saradnji sa firmom MM Promenada 2010 koja je u vlasništvu Radišinog sinovca Milana Miloševića.

Promenada poseduje Radio Batočinu, preko koga su ugovarana gostovanja, promovisanje rada i informisanje građana „u skladu sa nalozima opštine“, kako se navodi u potpisanim ugovorima.

Ukupna vrednost dva ugovora bila je 1,2 miliona dinara. Promenadi je na kraju isplaćeno 900 hiljada dinara, pošto je drugi ugovor raskinut pre isteka, zbog postupka Agencije.

Iako je preporuka doneta početkom 2015. godine, opština Batočina mesecima nije ni razmatrala činjenicu da predsednik opštine treba da bude smenjen. Tek nakon inicijative Agencije, ovo pitanje je stavljeno na dnevni red sednice u septembru 2015.

Pozivajući odbornike da odbiju inicijativu za razrešenje, Milošević je rekao da on ugovore nije potpisao, kao i da je ugovor između opštine i Promenade u međuvremenu raskinut. Ni on ni Milan Milošević nisu pristali da razgovaraju sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Dokumentacija do koje je došao CINS pokazuje da je opština je nastavila da daje novac građana Batočine ovoj firmi i nakon spornih ugovora – tako je 2014. godine Promenadi dato skoro 117 hiljada dinara.

U martu 2015. godine, Milošević je obavestio Agenciju o novom ugovoru opštine sa Promenadom. Agencija je dala mišljenje da je reč o sukobu interesa, zbog čega je ugovor i raskinut, pa Agencija nije vodila novi postupak protiv njega.

Podaci Uprave za trezor i opštine do kojih je CINS došao pokazuju da je novac ponovo dat Promenadi i tokom septembra i oktobra 2015. godine, skoro 40 hiljada dinara, kao i još 74 hiljade dinara tokom maja i juna 2016. godine.

Načelnik opštinske uprave Batočine, Dragiša Đuričković, koji je potpisao dva sporna ugovora, naveo je u dopisu CINS-u da nakon njih nije bilo novih ugovora i da su "naknadne isplate vršene po ispostavljenim računima za usluge".

Paralelno sa isplatama opštine, Promenada je od 2011. do danas dobila više od 1,5 miliona dinara od Fonda za uređenje građevinskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta, vodoprivredu, šumarstvo, zaštitu životne sredine i komunalnu delatnost Batočine. U 2015. godini, 11,5 hiljada dinara im je uplatilo i Javno preduzeće Lepenica.

CINS je u više navrata pisao o nepoštovanju odluka Agencije za borbu protiv korupcije, kao i o uticaju politike na finansiranje medija. U julu je CINS objavio i bazu podataka sa svim postupcima koje je Agencija pokretala protiv funkcionera.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…