CINS: Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju u poslu sa malim hidrocentralama

hidroelektrana

Beograd, 28. februar 2018. – Hidroelektranama u vlasništvu EPS-a i onim povezanim sa Nikolom Petrovićem isplaćeno je preko 21 milion evra, više od polovine ukupnog novca koji građani daju za struju dobijenu iz malih hidroelektrana.

Protesti građana protiv izgradnje ovakvih elektrana pokazuju da javni interes često ostaje zaklonjen interesom investitora, prenosi CINS.

Negde na pola puta od Biljanovca do Jošaničke Banje, u jednoj od kuća raštrkanih na uzbrdici pokraj puta, živi Dragan Todorović sa suprugom i ćerkom. U ovom selu nadomak Kopaonika nije ostalo mnogo stanovnika, ljudi odlaze.

Dragan kaže da se kaje što se i on nije odselio, ali mislio je da sada kada su u penziji i kada ćerka radi, da će konačno moći da odmori. Ono što je taj mir pokvarilo prošle godine na leto je hidroelektrana čija je gradnja počela baš prekoputa njegove kuće. Zbog toga su u selu održali zbor.

Nismo mi protiv gradnje, ali da rade na mestima gde ne prave smetnje ljudima. Desi se da zatvore vodu noću kako bi im bolje radile centrale i nema vode da teče niz reku”, objašnjava Dragan u razgovoru sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Male hidroelektrane u ovom kraju, zbog buke koju prave i uticaja na životnu sredinu, znaju uglavnom po zlu, a na tih desetak kilometara između Biljanovca i Jošaničke Banje ima ih četiri: tri izgrađene i jedna u izgradnji.

Tekst Dine Đorđević i Vladimira Kostića,  celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.
 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…