CINS: Direktorat nije utvrdio ko je ugrozio beloglave supove, let možda nije prijavljen

Beloglavi sup

Beograd, 13. novembar 2020. – Direktorat civilnog vazduhoplovstva nije utvrdio, ni posle nadzora, ko je 24. jula preleteo iznad Specijalnog rezervata prirode Uvac i na taj način ugrozio mladunce beloglavog supa, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Treba napomenuti da iz Direktorata i Kontrole letenja ne isključuju mogućnost da taj let nije bio prijavljen.

Krajem jula helikopter koji je preletao iznad Specijalnog rezervata prirode Uvac (SRP Uvac) uznemirio je mladunce beloglavog supa zbog, čega je njih sedam ispalo iz svojih gnezda

Pošto im je SRP Uvac 4. avgusta prijavio ovaj slučaj, Direktorat civilnog vazduhoplovstva je počeo vanredni inspekcijski nadzor, navodi se u odgovoru ove agencije CINS.

Dostavljena im je izjava rukovodioca čuvarske službe rezervata u kojoj je stajalo da se let helikoptera dogodio 24. jula posle 18 časova.

Inspektori Direktorata su od Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) tražili i planove letenja za vazduhoplove koji su leteli tog dana u rejonu centralne i jugozapadne Srbije – širem rejonu SRP Uvac, radarske slike za navedene letove, audio zapise komunikacije kontrolora letenja i pilota vazduhoplova.

U nadzoru su uzete i izjave od kontrolora letenja, kao i od pilota helikoptera čije su rute letenja bile najbliže SRP Uvac, prenosi CINS.

Kako navode iz Direktorata, na osnovu raspoloživih podataka nije bilo moguće utvrditi koji vazduhoplov je u navedeno vreme nisko leteo iznad SRP Uvac.

Na dan spornog leta, iz okoline Beograda u pravcu jugozapadne Srbije poletela su dva helikoptera, ali je uvidom u planove leta za ova dva helikoptera utvrđeno da nijedna od njihovih ruta ne prolazi kroz Specijalni rezervat prirode Uvac, navodi se u odgovoru.

Oni ističu da ne isključuju mogućnost da je neko bez obaveštavanja Kontrole letenja i bez podnetog plana leta leteo u rejonu rezervata Uvac, na visinama ispod kojih ne postoji prekrivanje radarima SMATSA.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…