CGO: Kroz čije poglede nam RTCG predstavlja crnogorsku realnost?

RTCG ne pruža jednake šanse političkim partijama kad je reč o dostupnosti prostora u političko-informativnim emisijama, odnosno ne vodi računa o snazi političkih grupacija shodno njihovoj zastupljenosti u Skupštini i podršci izraženoj u javnom mnjenju, konstatuje se u izveštaju "Kroz čije poglede nam RTCG predstavlja crnogorsku realnost?", koji je predstavio Centar za građansko obrazovanje CGO.

Iz CGO je saopšteno da je izveštaj izrađen u okviru CGO potprograma Mediji i demokratija, sa ciljem da doprinese podizanju nivoa svesti o ulozi javnog servisa i poštovanju jednog od osnovnih načela – objektivnom i balansiranom izveštavanju.

Asistentkinja na programima u CGO-u, Isidora Radonjić, istakla je da je fokus analize bio na pregledu gostovanja predstavnika političkih partija, javnih institucija i organa državne uprave, sindikata, privrede, nevladinih organizacija i akademske zajednice, u informativno-političkim emisijama RTCG.

"Obrada podataka obuhvatila je analizu dnevnih i nedjeljnih informativno-političkih emisija koje su u okviru godišnjih izveštaja Savjta RTCG uvrštene kao sastavni deo informativnog programa Televizije Crne Gore, odnosno Dnevnik 2, U centar, Okvir, Otvoreno, Replika, Izazov, Robin Hud, Intervju s povodom. Ukupno je tokom 2013, 2014, i 2015. analizirano 596 emisija na kojima je učestvovalo 1392 gostiju", naglasila je Radonjić.

Koordinator za razvoj u CGO-u i autor izveštaja, Damir Nikočević, ocenio je da tokom protekle tri godine, u analiziranim informativnim emisijama RTCG-a, ubedljivo najveći broj gostovanja beleži vladajuća Demokratska partija socijalista i predstavnici državnih institucija. 

"Pokušaj monopolizacije javnog diskursa putem javnog servisa opasan je po svako društvo koje pretenduje da bude demokratsko, a ne doprinosi ni afirmaciji javnog servisa koji treba da obezbedi pluralizam mišljenja i da podjednako bude u službi svih građana, nezavisno od toga da li oni podržavaju ili kritikuju vlast", istakao je on.

On je precizirao da je u analiziranom periodu, u četiri ključne emisije tog tipa-U centar, Izazov, Okvir, Replika, DPS imao 47 gostovanja, SNP 38 gostovanja, zatim DF sa 31 gostovanjem, Pozitivna sa 29,5 gostovanja i SDP sa 12,5 gostovanja.

Još je radikalnija situacija kad je reč o mogućnostima da predstavnici nekih od razvijenih nevladinih organizacija koje kritički nastupaju u odnosu prema vlastima, kazao je Nikočević, naglasivši da takve NVO trpe posledice u vidu raznih oblika diskriminacije i napada. 

U analizirane četiri emisije uredništvu RTCG su najčešći izbor za sagovornike bili Srđan Milić, predsednik SNP-a sa 10 gostovanja, potom Snežana Jonica, funkcionerka SNP-a i Darko Pajović, predsednik Pozitivne Crne Gore sa po devet gostovanja, dok po osam gostovanja imaju Azra Jasavić, potpredsednica Pozitivne Crna Gora, Aleksandar Damjanović, funkcioner SNP-a Ivan Vuković, predavač na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

"Najdrastičniji primer neujednačenog izbora gostiju je Izazov, autorke Isidore Šoć Sekulić, koja se fokusira na (evro)atlanske integracije. Uredništvo emisije očigledno favorizuje opciju koja je naklonjena uključenju Crne Gore u NATO, a posledično su dominantni oni sagovornici koji promovišu NATO", naveo je Nikočević.

On je kazao da je izbor sagovornika za emisiju U centar, autora Andrije Nikolića, shodno formalnoj podeli vlast/opozicija se čini korektnim u zbiru, ali kad se pogleda struktura sagovornika jasno je da ona ne oslikava snagu izraženu u mandatima u Skupštini Crne Gore ili po dostupnim rejtinzima političkih stranaka.

"U emisiji Okvir, autora Zorana Lekovića, vlasti i vladajuće partije bile su zastupljene sa 46.53 odsto, a opozicija sa 13.87 odsto, pri čemu se u ovoj emisiji bilježi i veliki broj onih 39.60 odsto koji pripadaju drugim društvenim sferama i imaju različite odnose prema vlastima i opoziciji, kao što su sindikati, privreda, analitičari, akademska zajednica", dodao je Nikočević.

Tokom dve sezone, u 2014. i 2015. godini, kod autorke emisije Replika, Nevenke Ćirović, gostovala su 22.22 odsta predstavnika opozicije, 35.42 odsto vlasti i vladajućih partija, a 41.36 odsto onih koji pripadaju drugim društvenim strukturama. Među opozicionim strukturama i u toj emisiji su uglavnom zastupljeniji SNP i Pozitivna Crna Gora, ali za razliku od drugih informativno-političkih emisija u Replici je napravljen bolji balans kad je reč o Demokratskom frontu, istakao je Nikočević.

On je naglasio da je od 2015. godine uredništvo otvorilo vrata pojedinim kritički orijentisanim nevladinim organizacijama, kao što su MANS, CGO i IA, te je dio «statistike» popravljen. 

Na drugoj strani, TVCG ima izbalansiran pristup u zastupljenosti sagovornika iz opštinskih rukovodstava, bez obzira da li su u pitanju opštine u kojima je na vlasti vladajuća koalicija ili opozicija, i uz ogradu da CGO nije ulazio u analizu sadržaja tih gostovanja.

Takođe, ujednačen je pristup kada su u pitanju sindikati, dok takva situacija ne važi za univerzitete gde sagovornici dominantno dolaze sa Univerziteta Crne Gore.

Analitičari CGO-a primetili su i da RTCG neretko odstupa od usvojene programske šeme, odnosno da se ad hoc menja tematski fokus emisija ili format, zbog čega nekad dolazi do preklapanja u kratkom vremenskom periodu u smislu tema i gostiju na RTCG. 

"CGO se nada da će i nedavne promene, kao i one koje tek treba da nastupe, u rukovodećoj strukturi i informativnom programu doprineti daljoj demokratizaciji i jačanju otvorenosti RTCG, a koji na žalost danas ne predstavlja još uvek medij koji građanima adekvatno vraća ono što se ulaže kroz novac svih poreskih obveznika, bez obzira kakva bila njihova uverenja ili opredeljenja", zaključio je Nikočević.

Izvor: Centar za građansko obrazovanje CGO

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…