Četvrtina građana Srbije zainteresovana za politiku

Samo četvrtina građana Srbije zainteresovana je za politiku, a 37 odsto ne zna koliko Skupština ima poslanika, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju Fakulteta političkih nauka (FPN) .

Po istraživanju "Poslanici u parlamentu izbor građana ili političkih lidera", 42 odsto građana uopšte nije zainteresovano za politiku, a na pitanje koliko ima narodnih poslanika u Skupštini Srbije tačno je odgovorilo 34 odsto, dok je netačno odgovorilo 29 odsto.

"To znači da otprilike imamo jednu četvrtinu kompetentnih i normalnih", rekao je profesor FPN Zoran Stojiljković u Beogradu.

On je ocenio da su građani Srbije "prilično neobaveštena glasačka mašinerija", čiju većinu čine "višestruko prevarene neznalice" koje su "u konstantnoj potrazi za vođom".

"To je incidentno bavljenje politikom. Postoje građani koji ne znaju gde su bili Vučić i Nikolič, bivši radikali i šta su značili građanima do pre četiri godine", rekao je profesor.

Po njegovim rečima, potrebno je osnaživanje građana, ali i njihovo učešće u nekoj promeni.

Profesor FPN Slaviša Orlović rekao je da je naročito loše to što nema kontinuiranih građanskih inicijativa, već samo povremenih protesta i šetnji.

"To je taj problem sazrevanja građana koji su stare demokratije prepoznale", kazao je profesor.

On je dodao da političke partije u Srbiji spadaju u red najmanje reformisanih institucija, u koje građani imaju najmanje poverenja. 

"Zahteva se reforma političkih partija iznutra, same partije moraju za to da nadju način, naročito posle poraza na izborima, jer je izuzetno važno kako se donose odluke unutar partija", kazao je on.

Većina od 83 odsto građana smatra da samo partija koja ima jakog lidera, može da formira stabilnu vladu, a 47 odsto bi glasalo za istog političara, bez obzira da li je promenio partiju.

Skoro 90 odsto gradjana smatra da partije treba da idu na izbore samostalno, kako bi se tačno znalo koliko ih građana podržava, ali istovremeno 70 odsto smatra da stvaranje predizbornih koalicija sprečava rasipanje glasova.

Istraživanje je pokazalo da polovina građana smatra da je nezaposlenost najznačajniji problem Srbije, dok je samo 33 odsto zadovoljno načinom na koji u Srbiji funkcioniše demokratija.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

novinar
Evropa, Vesti

Evropski mediji ne mogu da budu poluslobodni

_______
Berlin – Evropski zakon o slobodi medija, nakon 15 meseci intenzivne debate, stigao je do pregovora na nivou „trilogije“ (Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU) koji vode konačnom tekstu.…