Četiri ministarstva zajedno o zapošljavanju mladih?

Prvog dana oktobra u prostorijama Ministarstva omladine i sporta održan je sastanak na kojem je ministrima omladine i sporta Vanji Udovičiću, privrede Željku Sertiću, rada i zapošljavanja Aleksandru Vulinu, prosvete Srđanu Verbiću i njihovim saradnicima KOMS-ova radna grupa za zapošljavanje i preduzetništvo mladih prezentovala nacrt Nacionalnog programa zapošljavanja mladih do 2020. godine (#NAPZM).

Svrha ovog dokumenta je da obezbedi efikasniji i učinkovitiji mehanizam sprovođenja politika zapošljavanja mladih intersektorski kroz sva resorna ministarstva i kroz sve relevantne teme od kojih zavisi učnikovitije zapošljavanje mladih.

Koordinator KOMS radnog tela za zapošljavanje i preduzetništvo mladih Nemanja Glavinić objasnio je da je NAPZM ambiciozan ’’paket mera’’ iz oblasti brige o mladima, zapošljavanja, preduzetništva, obrazovanja i vaspitanja i socijalne zaštite i da se zato sve mere, iako u nadležnosti različitih ministarstava, moraju da se sprovode ’’sinhronizovano’’ i intersektorski.

Ekspert omladinske politike iz KOMS Alumni saveta Marko Stojanović koji je oblikovao #NAPZM predstavio je ministrima viziju dokumenta kroz grafički prikaz mogućnosti za lični i profesionalni razvoj mladih u različitim periodima odrastanja i školovanja. Predložio je i formiranje tzv. Jedinice usmerene na rezultat (eng. Delivery Unit) za sprovođenje #NAPZM paketa mera i istakao važnost intersektorskog pristupa, da se #NAPZM mere sprovode sinhronizovano i da postoji jasan algoritam odgovornosti u tom procesu.

Ministri su pozitivno ocenili #NAPZM i predložili u što kraćem periodu da se u saradnji sa KOMS i ključnim činiocima u njihovim ministarstvima pripremi finalna verzija #NAPZM koja bi se zatim prosledila Vladi na usvajanje.

Činjenica na koju je KOMS posebno ponosan je to što su delegirani predstavnici organizacija članica timskim radom i profesionalnim prostupom uz stručnu podršku koordinatora radne grupe i stručnjaka za omladinsku politiku, uspeli da pokrenu jedan tako važan i ambiciozan proces i dobiju poverenje i podršku četiri ključna ministarstva. U narednom periodu pred KOMS radnom grupom za zapošljavanje i preduzetništvo mladih je zadatak da dodatno osnaži svoje kapacitete novim članovima/cama i da spremno preuzme svoju ulogu u procesu sprovođenja #NAPZM.

Izvor: Krovna Organizacija Mladih Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…