Česti izbori u Srbiji potkopavaju upravljanje državom

Freedom House
Foto: freedomhouse.org

Beograd – Istraživačica Fridom hausa (Freedom house) Aleksandra Karpi izjavila je da često održavanje prevremenih izbora u Srbiji potkopava upravljanje državom jer je fokus na kampanji, a ne na dobroj vladavini.

Nakon što je studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu predstavila izveštaj iz maja o „Državama u tranziciji 2023“, novinarima je rekla da često sprovođenje prevremenih izbora podriva i „stavljanje na sto“ osnovnih reformi, te da je njihovo sprovođenje iz godine u godinu sve teže.

Zanimljivo je sada biti u Srbiji jer je kampanja počela, ali zapravo trenutna vlada je u kampanji duže od decenije. (Česti izbori) mogu da i da odvrate pažnju od pozivanja vlade na odgovornost i sprovođenja osnovnih dugoročnih reformi koje su potrebne u hibridrim režimima kao što je Srbija“, rekla je Karpi.

Dodala je da je osećaj političke nestabilnosti problem u celom regionu.

Ali takođe i sa društvenog aspekta osećaj polarizacije koji utiče na sposobnost sprovođenja stabilne, predvidljive i na kraju demokratske vladavine“, dodala je.

Ona je još istakla da je zabrinuta zbog slobode medija u Srbiji jer će novousvojeni zakoni uticati na konsolidaciju na medijskom tržištu, zbog čega će „verovatno jedan narativ biti dominantan“.

Rekla je da bi usklađivanje sa politikom Evropske unije, uključujući spoljnu politiku, bilo ključno za kreiranje jake osnove za demokratiju u Srbiji.

Fokus njenog rada su zapadni Balkan i centralna i istočna Evropa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…