Češki zvaničnici ne vide razlog za zabranu kretanja i karantin lokalnih žarišta Kovid-19

Korona virus

Prag, 08. jul 2020. – Češki epidemiolozi i vlada ne vide razlog i odbijaju da uvode zabranu kretanja i stave u karantin lokalno žarište Kovid-19 u rudarskoj oblasti oko Karvine na istoku Češke koje velikim brojem novoozaraženih kvari opštu statistiku Češke.

Zatvoriti nešto nije umeće, strašno je jednostavno rešenje. Mi smo za ovih nekoliko meseci stekli prednost da ne moramo da primenjujemo opšte mere„, upozorio je na projekat Pametnog karantina odnosno intenzivnog testiranja u žarištima i ubrzanog trasiranja svih njihovih kontakata, jedan od lekara iz češkog epidemiološkog tima Rastislav Madar.

U video intervjuu za portal Aktualne.cz vodeći češki epidemiolog kazao je da je 75% novih slučajeva u Češkoj otkriveno upravo među rudarima i njihovim porodicama, ali da se od njih korona virus ne širi dalje.

Kompanija OKD je već zatvorila na šest nedelja rudnike, dok u Moravsko-šlezijskom regionu nisu potpuno ukinute neke od mera, kao nošenje zaštitne maske ili limiti za okupljanja, a epidemiolog Madar je rekao da vlada računa i na to da će se građani odgovorno ponašati.

Argumente Češke da i dalje spada u bezbedne zemlje prihvatila je na kraju i Slovenija koja je na nekoliko dana zabranila ulazak češkim građanima, osim za tranzit na more, ali je posle argumenata da su lokalna žarišta pod kontrolom i statistike koju je podneo šef češke diplomatije Tomaš Petšiček, pristala da ponovo otvori vrata Česima, osim za turiste iz Moravsko-šlezijskog regiona koje čeka 14-dnevni karantin.

Čuo sam mišljenja da je epidemiološka situacija ista ili čak gora nego u martu i aprilu. Nije tako. Dok su na početku epidemije rasli brojevi novih slučajeva po celoj Češkoj, danas je zaraza samo u nekoliko lokalnih žarišta„, saopštio je ministar zdravlja Adam Vojteh.

Ministar je objavio semafor mape Češke i grafikone iz marta, aprila i najnovije iz kojih se vidi da je većina Češke bez novih slučajeva, dok je najviše novih upravo oko Karvine, gde ih je ubrzano otkrilo ciljano testiranje rudara u rudnicima kompanije OKD i trasiranje njihovih kontakata.

Suštinska razlika je i u broju hospitalizovanih i pogođenosti osetljivih grupa građana. U martu je njihov broj rastao, danas to ne vidimo, a u bolnicama su samo pojedinačni slučajevi„, naveo je češki ministar zdravlja.

Nakon porasta na rekordnih 305 slučajeva u vreme kada su intenzivno testirali rudare i njihove porodice pre desetak dana, ove sedmice broj novih slučajeva spao je na dvocifreni broj, da bi se ponovo popeo na 119, čemu je doprinela pojava virusa u fabrici zaštitne odeće DEVA u mestu Fridek Mistek na istoku Češke.

Na 574.769 testova obavljenih od početka epidemije otkriveno je od sredine marta 12.685 pozitivnih pacijenata, od čega se izlečilo 7.910, aktivno je prema podacima češkog Ministarstva zdravlja od jutros 4.424 od čega je u bolnicama 133 a 351 osoba u Češkoj od preko 10 miliona stanovnika je preminula.

Za sada je stanje u redu. Otkrivamo pozitivne samo među kontaktima. Jednostavno, smiruje se. Ali ne možemo da predviđamo. Može da se desi svašta„, kazala je za dnevnik Pravo o riziku da se razbukti epidemija u ovom lokalnom žarištu direktorka regionalne sanitarne inspekcije iz Ostrave Pavla Svrčinova, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…