Češka vlada milijardera Babiša podnela ostavku

Prag

Prag, 17. januar. 2018. – Nova češka manjinska vlada milijardera Andreja Babiša podnela je 17. januara ostavku pošto nije dobila poverenje parlamenta i ostaje da radi dok predsednik Miloš Zeman ponovo ne poveri Babišu mandat da sastavi novu vladu.

Pregovori o mogućoj alternativnoj administraciji bi mogli da traju nedeljama i mesecima.

"Podneli smo ostavku. Zatražio sam sastanak sa predsednikom Zemanom da mu ostavku uručim lično", rekao je Babiš na konferenciji za novinare u sedištu vlade.

Tajkun prehrambene i hemijske industrije i lider pobedničke stranke na oktobarskim parlamentarnim izborima, Babiš nije mogao da sastavi koalicionu većinsku vladu zato što je preostalih osam stranaka koje su ušle u parlament odbilo da premijer bude osoba koja je krivično gonjena i optužena za mahinacije sa dotacijama iz fondova Evropske unije.

Babiš je juče zatražio ukidanje imuniteta kako bi se pred sudom branio od optužbi da je iz evropskih fondova za mala i srednja preduzeća uzeo novac za porodičnu farmu Rodino gnezdo, a Odbor za mandate i imunitet Poslaničkog doma parlamenta preporučio je plenumu da izglasa ukidanje imuniteta.

Predsednik Miloš Zeman izjavio je da mu ne smeta istraga protiv premijera i da neće dozvoliti prevremene izbore, tako da će Babišu dati drugu šansu da sastavi vladu, u nadi da će neke demokratske stranke promeniti stav i pristati da uđu u koaliciju ili dati tihu tišinu drugoj Babišovoj vladi.

Velike bojazni da bi u Babišovu vladu mogli da uđu ksenofobni antiislamski ekstremisti iz stranke Sloboda direktna demokratija su nešto manje, pošto je vlada odbila glavni uslov lidera SPD Tomija Okamure – da usvoji zakon o referendumu o izlasku Češke iz Evropske unije.

"Nećemo davati na referendum spoljnopolitičke obaveze Češke, Evropsku uniju i NATO", rekao je Babiš i tako odbacio mogućnost da bi Česi mogli da dobiju pravo glasa o referendumu o Čegzitu.

Babiš je takođe rekao da bi za referendum trebalo da bude obavezno 800.000 potpisa, znači oko 10 odsto registrovanih birača, kao u nekim drugim zemljama EU, a ne svega 100.000 kako su predložili Okamurini poslanici. Referendum bi bio važeći ako na njemu glasa polovina registrovanih birača.

Drugi najbogatiji Čeh, Babiš je i dalje je popularan zbog poruka  da će ojačati češki glas u EU, digitalizovati administraciju i smanjiti poreze, što je odjeknulo među glasačima koji su podršku uskratili tradicionalnim patijama koje smatraju sklonim korupciji, piše portal EURACTIV.com

Portal dodaje da sadašnji politički metež, koji znači još jedan dugački period međupartijskih razgovora, ima primetan efekat na češku ekonomiju koja beleži snažan rast uz najnižu nezaposlenost u istoriji, povećanje zarada i uspon berzi.

Sa pregovorima o novoj vladi stranke iščekuju drugi krug predsedničkih izbora 26. i 27. januara, odnosno da li će dosadašnji predsednik Miloš Zeman uspeti da osvoji poverenje Čeha da vodi zemlju i narednih pet godina, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…