Češka namerava da proglasi držanje oružja ustavnim pravom građana

pištolj

Prag, 14. jul 2020. – Vlada Češke planira da izmeni ustav zemlje i da u spisak osnovnih prava i sloboda građana uvrsti i pravo da koriste vatreno oružje kako bi branili sebe i druge.

Češki Senat predložio je takav amandman nakon što je primio peticiju sa više od 100.000 potpisa, u kojoj su građani izrazili negodovanje zbog mogućih posledica koje bi na posedovanje vatrenog oružja u Češkoj mogla da ima Direktiva EU o tom oružju.

Očekivalo se da će vlada u tom pitanju ostati neutralna, ali je ona posle intenzivne rasprave odlučila da podrži predlog.

Ipak, da bi amandman prošao, potrebni su glasovi tri petine svih poslanika u oba doma parlamenta.

EU je poslednjih godina usvojila politiku kojom se na celoj teritoriji Unije uvodi stroža kontrola određenih vrsta oružja i građanima otežava da legalno nabavljaju i registruju vatreno oružje.

Propisi EU o nabavci i držanju oružja znatno su pooštreni posle terorističkih napada u Parizu 2015. godine, a zabrane, čiji je cilj sprečavanje terorističkih napada, prvenstveno se odnose na poluautomatsko oružje i oružje za šaržerima velikog kapaciteta.

Češka se usprotivila zabrani korišćenja poluautomatskog vatrenog oružja u privatne svrhe.

Sud pravde EU presudio je, međutim, 2019. godine da mere koje su preduzeli Evropski parlament i Evropski Savet ne krše osnovna pravna načela Unije, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…