CESID: Smanjenje cenzusa predstavlja parcijalnu promenu jednog od stubova izbornog sistema

Centar za slobodne izbore i demokratiju – CESID

Beograd, 05. februar 2020. – Nakon održanog javnog slušanja o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) pozvao je stručnu javnost, podnosioca predloga i narodne poslanike da ponovo razmotre predložena rešenja.

CESID je saopštio da “smanjenje cenzusa sa 5% na 3%, predstavlja parcijalnu promenu jednog od stubova izbornog sistema”, ali i da je “protivno dobroj međunarodnoj praksi koja podrazumeva da se ovakve izmene ne vrše u izbornoj godini, da se donose bez političkih pritisaka i da o njima postoji široki javni konsenzus”.

U ovoj organizaciji smatraju da je potrebno “razmotriti i predlog da Republička izborna komisija utvrđuje da li stranka nacionalne manjine ime taj položaj u izbornom ciklusu, a na osnovu potvrde koju izdaje nacionalni savet nacionalne manjine”.

CESID podseća da je “Upravni sud još 2016. godine zauzeo jasan stav da Republička izborna komisija ne može imati ovu nadležnost, s obzirom da je to u nesaglasju sa Zakonom o političkim strankama koji uređuje pitanja registracije i položaja političkih stranaka”.

Propisivanjem ovakve norme, došlo bi se ”u situaciju pravne nesigurnosti, a prava nacionalnih manjina na političku predstavljenost ni na jedan način ne bi bila unapređena”, navodi se u saopštenju.

U vezi sa tim, CESID apeluje i na “ponovno razmatranje odredbe koja nacionalnim savetima nacionalnih manjina propisuje novo ovlašćenje da izdaju potvrde strankama nacionalnih manjina potvrde, s obzirom da to, osim što je protivno dobroj praksi, otvara i brojne druge nedoumice i nesigurnosti koje su protivne cilju unapređivanja izbornih uslova”.

Iz ove organizacije, podnosiocu predloga i narodnim poslanicima, ukazano je da se “sa posebnom pažnjom razmotre ustavnost odredbe koja ograničava pravo stranaka nacionalnih manjina da učestvuju na izborima u svim jedinicama lokalne samouprave”.

CeSID je uradio analizu postignutih rezultata na međustranačkom dijalogu. U tom dokumentu su detaljno analizirane sve mere koje su usvojene sa ciljem unapređenja izbornih uslova u prethodnih šest meseci, propuštene prilike, ali i prethodno navedene mere koje su usvojene ili predložene u potpunosti van okvira dijaloga.

Analiza koja se nalazi pred ujedno predstavlja i poziv za dalje razgovore o unapređenju izbornog procesa, čija druga faza bi trebalo da se održi nakon izbora 2020. godine, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…