Česi nezadovoljni EU, ali ne bi da istupe

Prag

Česi ubrzano gube poverenje u Evropsku uniju od izbijanja migrantske krize, ali većina je ipak za to da Češka ostane u Uniji, pošto pozitivno ocenjuju novac koji im stiže iz zajedničke evropske kase i mogućnost putovanja bez viza i graničnih rampi, studiranja i zaposlenja širom Evrope.
 
Prema poslednjoj anketi Centra za istraživanje javnog mnjenja, članstvom Češke u EU zadovoljno je svega 25% anketiranih, ali istovremeno 51% Čeha smatra da njihova zemlja treba svakako da ostane u EU.
 
Procenat Čeha zadovoljnih članstvom u Uniji smanjio se u odnosu na istu anketu CVVM 2012. godine za 8%.

Česi najviše u članstvu u EU cene to što mogu da studiraju ili žive i rade u bilo kojoj drugoj članici što je kao prednost istaklo 77% anketiranih, dok 69% kao glavnu prednost navodi novac i dotacije iz evropskih fondova.

U EU Česima najviše smeta preterana birokratija, na šta je upozorilo 81% anketiranih, a 74% je ubedjeno da im život zagorčavaju i suviše ih ograničavaju nepotrebna legislativa i evropske smernice.

Izlazak Češke iz EU u programu u Češkoj ima uglavnom vanparlamentarna ekstremna desnica, ali demonstracije na Praznik rada u nedelju kada su Česi izašli na ulice Praga i Brna da demonstriraju i za takve sitnice kao što je prvomajski poljubac pod trešnjom na brdu iznad Vltave pokazale su da je odziv jako mali, svega preko 100 ljudi kada stranke otvoreno zovu na pohod za izlazak iz EU.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…