Česi evroskeptici, ali većina ne želi da izađe iz EU

Prag

Prag, 22. februar 2018. – Iako su najveći evroskeptici u Srednjoj Evropi Česi ne žele da napuste Evropsku uniju, jer bi prema najnovijoj anketi centra Europeum svega 34% Čeha glasalo za čegzit, dok članstvo i ostanak u EU podržava tesna većina od 54% anketiranih, zahvaljujući starijim generacijama i mladima.

Tako su se Česi pokazali kao najbrojniji evroskeptici u istraživanju ove praške NVO, kojim su, osim njih bili obuhvaćeni još Slovaci, Mađari, Austrijanci i Slovenci koji su odgovarali na pitanje kako gledaju na članstvo svoje zemlje u EU.

"Kod starije generacije to je očigledno istorijsko iskustvo. Na mlade generacije utiče najverovatnije najviše to što mogu da koriste prednosti članstva u EU, recimo studijske boravke u inostranstvu", rekao je direktor Europeuma Vaclav Bartovic na konferenciji za novinare.

Čegzit odbijaju mladi do 35 godina i stariji od 50 godina, dok su izrazito evroskeptične srednje generacije. U kategoriji između 36 i 50 godina starosti 44% anketiranih bi bilo za čegzit, dok bi 42% glasalo za EU, a podrška Uniji raste sa obrazovanjem anketiranih. Ogromna većina Čeha svesna je, i to tvrdi 82% ispitanika, da njihovi političari često zloupotrebljavaju EU svaljujući na Brisel kao na dežurnog krivca navodnu odgovornost za neke isključivo lokalne probleme i korake.

Među parlamentarnim političkim strankama samo ekstremistička Sloboda direktna demokratija i njen lider Tomio Okamura žele po svaku cenu da organizuju opšti referendum i ubede Čehe da na njemu izglasaju  izlazak zemlje iz EU.

Privrednici i sindikati zajedno sa ekonomistima upozorili su tim povodom da bi za malu otvorenu privredu izvozom orijentisanu prevashodno na tržišta EU čegzit bio ekonomsko samoubistvo, kao nepotrebna amputacija zdrave ruke.

Češki premijer u ostavci, koji trenutno pregovara o sastavljanju nove vlade, Andrej Babiš kategorično odbija mogućnost da Česi dobiju pravo da na referendumu odlučuju o osnovnoj spoljno-političkoj orijentaciji zemlje i članstvu u EU i u NATO.

Okamurina ksenofobna antiislamska stranka ima podršku kada je reč o referendumu kod predsednika Češke Miloša Zemana, ali on naglašava da se zalaže da Česi treba da dobiju pravo da glasaju na referendumima i o čegzitu, ali da bi ih on lično nagovarao i učinio sve da Češka ostane u Uniji.

Pregovori o novoj vladi su počeli pošto je Babišov kabinet “pao” nakon njegove ostavke i pošto mu je Zeman odmah dao novi mandat, rekavši da će sad biti više vremena za sastavljanje vlade koja će trajati.

Podršku toj budućoj vladi sa Babišem, tajkunom češke prehrambene i hemijske industrije na čelu, obećali su već češki nereformisani komunisti, a nije isključena i podrška ksenofobnih anitiislamskih nacionalista iz stranke Sloboda direktna demokratija.

Ukoliko Babiš ne bi uspeo da sastavi vladu koja bi dobila poverenje parlamenta, Češku bi najverovatnije čekali prevremeni parlamentarni izbori koje sve stranke žele po svaku cenu da izbegnu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…