CEPRIS: Vanredno stanje ne ukida samostalnost i nezavisnost sudova

CEPRIS

Beograd, 11. april 2020. – Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) pozvao je sudije da sude po zakonu, a ne po strahu od pandemije ili od predstavnika izvršne vlasti.

Narušavanje ugleda, nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa neće pomoći u suzbijanju pandemije, ali će nesumnjivo dovesti do daljeg pada poverenja u ovu granu vlasti i do učvršćivanja uverenja građana o postojanju značajnog političkog uticaja na sudije i tužioce“, naveo je CEPRIS.

U saopštenju, CEPRIS je „povodom vesti o odlukama u kojima se sudovi izričito pozivaju na ‘apele’ i ‘molbe’ predsednika Republike navodeći ih kao kao svojevrsni izvor obaveznosti mera donetih u toku vanrednog stanja“, ocenio da vanredno stanje ne ukida samostalnost i nezavisnost sudova.

Vanredno stanje ne suspenduje niti ograničava samostalnost i nezavisnost sudova, niti ukida njihovu obavezu da sude isključivo na osnovu Ustava, zakona i propisa donetih na osnovu zakona. Vanredno stanje ne menja ni hijerarhiju pravnih akata koja je obavezujuća kako za sudove, tako i za ostale državne organe“, naglasio je CEPRIS.

Kako je još naveo CEPRIS, vanredno stanje ne samo da ne ukida obavezu sudova da se staraju o ustavnosti i zakonitosti rada državnih organa, već se s obzirom na ograničenja ljudskih i manjinskih prava ta obaveza sudova pokazuje kao presudna.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…