CEPRIS: Stefanović nastavlja obračun sa tužiocima u koje građani imaju poverenje

CEPRIS
Foto: cepris.org

Beograd – Jučerašnjim saopštenjem, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, krijući se iza Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nakon podnošenja jedanaest disciplinskih prijava, nastavlja obračun sa javnom tužiteljkom Bojanom Savović, članicom CEPRIS-a, dobitnicom NIN-ovog priznanja „Ličnost godine“ i jednom od retkih javnih tužilaca u koga stručna javnost i građani Srbije nisu izgubili poverenje.

Saopštenje za javnosti Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) prenosimo u celosti.

Stefanovićevo saopštenje, predstavljeno kao saopštenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, iako većina javnih tužilaca ovog tužilaštva ni na koji način nije učestvovala u njegovom sačinjavanju, niti je upoznata sa njegovim objavljivanjem, guši i ono malo poverenja građana u javno tužilaštvo.

Poseban doprinos izgubljenom poverenju u javno tužilaštvo daje upravo glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Podnosi optužne akte protiv policajaca koji su rasvetlili Jovanjicu na dan njihovog svedočenja u predmetu Jovanjica, na sam dan izbora saopštava kako nema dokaza da je izvršeno bilo koje krivično delo, a da dokaze nije ni pokušao da pribavi, obaveštava javnost svaki put kada protiv nekoga, posebno koleginice Bojane Savović, podnese disciplinsku prijavu ili nekog svog kolegu prijavi Etičkom odboru itd.

Svojim istupanjima Stefanović saopštava svoje lične stavove, a ne i stavove tužilaštva na čijem je čelu, iako se saopštenja objavljuju kao saopštenja tužilaštva.

Poslednjim saopštenjem glavni javni tužilac Stefanović ponovo šalje poruku, pre svega beogradskim javnim tužiocima, da za njihovu karijeru stručnost, obrazovanje, profesionalni i lični integritet nemaju nikav značaj, već da im je za napredovanje dovoljno da bespogovorno slušaju njega.

Stefanovićevi postupci nisu samo problemi javnog tužilaštva, već su odraz i posledica društvenih okolnosti koje opterećuju naše društvo već duže vreme i koje su dovele do teške političke i društvene krize. Manipulacije biračkim spiskom i migracijama birača na decembarskim izborima predstavljaju samo poslednji čin urušavanja vladavine prava i demokratije u našoj zemlji.

Pod ovakvim društvenim okolnostima besmisleno je i bespredmetno pozivati institucije (Visoki savet tužilaštva, Vrhovnog javnog tužioca) da se bave Stefanovićevim postupcima, jer se od ovih institucija teško može očekivati da izvrše svoju ustavnu obavezu i pruže zaštitu samostalnosti koleginici Bojani Savović i drugim javnim tužiocima.

Iskustvo nam govori da od njih možemo očekivati samo podršku Stefanoviću, a u najboljem slučaju – ćutanje. Izlaz iz ovako teške političke i društvene krize mogu biti samo slobodni i pošteni izbori.

Zato CEPRIS poziva sve društvene činioce, državne institucije, političke stranke, nevladine organizacije i građane, na postizanje dogovora u cilju obezbeđivanja uslova za slobodne i poštene izbore.

Tek ako to ostvarimo bićemo u prilici i da imamo tužilaštvo koje će ostvarivati svoju ustavnu i zakonsku ulogu, u kom neće biti progonjeni najhrabriji i najčasniji pojedinci i kojim neće rukovoditi oni čije će karijere ostati upamćene isključivo po servilnosti svakoj političkoj vlasti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…