CEPRIS: Promena Ustava suprotna Ustavu

CEPRIS

Beograd, 28. april 2021. – Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) saopštio je da se javno slušanje o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, koje je za zakazao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, sprovodi u trenutku u kome se Narodna skupština i dalje nije izjasnila o otpočinjanju ustavnih promena.

Od stručne javnosti se, baš kao i pre četiri godine, zahteva isključivo legitimisanje postupka koji je već godinama suštinski zatvoren za javnost“, naveo je CEPRIS i pozvao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo da stručnu javnost uključi u postupak izrade akta o promeni Ustava koji je u nadležnosti Odbora.

Udruženje smatra da predsednica Odbora to može učiniti na načine koji dozvoljava Poslovnik o radu parlamenta – formiranjem posebne radne grupe za pripremu predloga, kao i javnim slušanjem čija bi tema bio stručno pripremljen predlog.

Izjašnjavanje državnih organa i stručne javnosti o izmenama Ustava u trenutku kada njihova sadržina nije poznata, a postupak izmene nije započet, ukazuje na nastavak priprema promena Ustava suprotno samom Ustavu i stvarnim potrebama pravosuđa„, naveo je CEPRIS.

U saopštenju se navodi i da CEPRIS, iako je strukovno udruženje koje u članstvu ima nekoliko profesora ustavnog prava, ali i sudije i tužioce, nije pozvano na zakazano javno slušanje.

Ovakvo postupanje je samo potvrda da nesankcionisanje tvrdnji o CEPRIS kao parapolitičkoj i antidržavnoj organizaciji u plenumu Narodne skupštine nije slučajno, već da isti stav zauzimaju i odbori Skupštine u čijoj su nadležnosti pravosudna pitanja„, ukazalo je udruženje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…