CEPRIS: Potrebno je ispitati načine i mehanizme odlučivanja Ustavnog suda

CEPRIS

Beograd, 04. decembar 2019. – Broj ustavnih žalbi koje građani podnose Ustavnom sudu Srbije raste iz godine u godinu, ali, s druge strane, broj žalbi koje Ustavni sud usvoji i ustanovi povređena prava građana „dramatično opada“.

To su neki od zaključaka studije Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) „Odnos Ustavnog suda i sudske vlasti – stanje i perspektive“.

Ustavna žalba je ubedljivo najčešća pravna forma kojom se građani i institucije obraćaju Ustavnom sudu i ona, u proseku, čini 95 odsto svih predmeta ovog tela. Ipak, više od dve trećine tih predmeta Ustavni sud odbacuje, tj. ne uzima dalje u razmatranje i odlučivanje, čime je ona postala nedelotvorno pravno sredstvo, odnosno sredstvo koje ne vrši svoju osnovnu funkciju“, navodi se u saopštenju.

CEPRIS ukazuje da zabrinjava podatak da je osam puta veći broj ustavnih žalbi koje građani podnesu Ustavnom sudu od broja žalbi koje Sud usvoji.

Ova organizacija u studiji ocenjue da je osnovna nadležnost Ustavnog suda, ocena ustavnosti i zakonitosti, potisnuta u drugi plan i gotovo neprimetna u praksi Suda.

Ustavni sud ne vodi proaktivnu komunikaciju sa javnošću pa je tako navedena studija pokazala da u poslednjih pet godina, Ustavni sud nije organizovao nijednu konferenciju za novinare, niti je, kako se ističe u saopštenju, sudeći prema sadržaju sajta te institucije, izdao saopštenje za medije.

U analizi 80 sajtova medija, udruženja, političkih stranaka i institucija, najveći broj vesti je objavljen na sajtovima online izdanja medija poput Danasa, N1, RTS, Politike, zatim na sajtovima udruženja penzionera kao što su Penzin i Penzioner vojni“, navodi CEPRIS.

Dodaje se da navedeni podaci ukazuju da je hitno potrebno ispitati načine i mehanizme odlučivanja Ustavnog suda.

Studiju „Odnos Ustavnog suda i sudske vlasti – stanje i perspektive“ izradili su profesori ustavnog prava i pravnici, članovi CEPRIS-a, analizirajući rad Ustavnog suda od 2014. do 2018. godine, odnosno od 2008. do 2014. godine kada je u pitanju odnos Ustavnog suda prema praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…