CEPRIS: Kontradiktorno obrazloženje tužilaštva o razlozima zbog kojih je tužiteljki Savović oduzet predmet

CEPRIS
Foto: cepris.org

Beograd – Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) osudio je odluke Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na osnovu kojih Bojana Savović i Jasmina Paunović nisu više postupajuće tužiteljke u slučaju osumnjičenih za malverzacije u Elektroprivredi Srbije (EPS).

CEPRIS je u saopštenju ocenio da je obrazloženje tužilaštva o razlozima zbog kojih je tužiteljki Savović oduzet taj predmet, “ne samo kontradiktorno nego i bazirano na očiglednoj neistini, da je to učinjeno po njenoj sopstvenoj ranije izraženoj želji”.

Teško je, nadalje, poverovati i u tvrdnju o ‘odugovlačenju’ postupka, jer se onda razumno može postaviti pitanje zašto je ‘prebacivanje’ zamenice javnog tužioca u drugo odeljenje izvršeno tek nakon što je ona naložila hapšenje osumnjičenih lica”, stoji u saopštenju CEPRIS.

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović odbacila je ranije navode te institucije da je izrazila želju da radi u drugom odeljenju i da je zbog toga premeštena, kao i da je odugovlačila predmet istrage povodom malverzacija u EPS.

Savović je rekla da je predmet pripremala godinu dana i da joj je “oduzet” nakon hapšenja šest osoba zbog sumnje da su EPS oštetili za 7,5 miliona američkih dolara.

Oni mi oduzimaju predmet i daju nekom drugom ko ne zna ni šta treba da pita (okrivljene), ne zna predmet, da ih on saslušava. Do sada je nezabeleženo da vam neko oduzme predmet u momentu hapšenja, predmet sa kojim ste samo vi tako dobro upoznati”, kazala je ona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…