1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. CEPRIS: Kontradiktorno obrazloženje tužilaštva o razlozima zbog kojih je tužiteljki Savović oduzet predmet

CEPRIS: Kontradiktorno obrazloženje tužilaštva o razlozima zbog kojih je tužiteljki Savović oduzet predmet

CEPRIS
Foto: cepris.org

Beograd – Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) osudio je odluke Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na osnovu kojih Bojana Savović i Jasmina Paunović nisu više postupajuće tužiteljke u slučaju osumnjičenih za malverzacije u Elektroprivredi Srbije (EPS).

CEPRIS je u saopštenju ocenio da je obrazloženje tužilaštva o razlozima zbog kojih je tužiteljki Savović oduzet taj predmet, “ne samo kontradiktorno nego i bazirano na očiglednoj neistini, da je to učinjeno po njenoj sopstvenoj ranije izraženoj želji”.

Teško je, nadalje, poverovati i u tvrdnju o ‘odugovlačenju’ postupka, jer se onda razumno može postaviti pitanje zašto je ‘prebacivanje’ zamenice javnog tužioca u drugo odeljenje izvršeno tek nakon što je ona naložila hapšenje osumnjičenih lica”, stoji u saopštenju CEPRIS.

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović odbacila je ranije navode te institucije da je izrazila želju da radi u drugom odeljenju i da je zbog toga premeštena, kao i da je odugovlačila predmet istrage povodom malverzacija u EPS.

Savović je rekla da je predmet pripremala godinu dana i da joj je “oduzet” nakon hapšenja šest osoba zbog sumnje da su EPS oštetili za 7,5 miliona američkih dolara.

Oni mi oduzimaju predmet i daju nekom drugom ko ne zna ni šta treba da pita (okrivljene), ne zna predmet, da ih on saslušava. Do sada je nezabeleženo da vam neko oduzme predmet u momentu hapšenja, predmet sa kojim ste samo vi tako dobro upoznati”, kazala je ona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…

Preporučujemo…