CEP: Ukoliko se nastavi ovim tempom, budućnost puta Srbije ka EU je dosta neizvesna

Beograd, 10. oktobar 2019. – Centar za evropske politike (CEP) podsetio je da se navršilo 14 godina od početka pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU). Iz ove organizacije ocenjuje da je budućnost evropskog puta Srbije veoma neizvesna ako se nastavi dosadašnjim tempom. „Danas, 14 godina kasnije, Srbija je otvorila 17 od 35 poglavlja, a privremeno…

CEP

Beograd, 10. oktobar 2019. – Centar za evropske politike (CEP) podsetio je da se navršilo 14 godina od početka pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU).

Iz ove organizacije ocenjuje da je budućnost evropskog puta Srbije veoma neizvesna ako se nastavi dosadašnjim tempom.

Danas, 14 godina kasnije, Srbija je otvorila 17 od 35 poglavlja, a privremeno zatvorila dva. Ukoliko se nastavi ovim tempom, budućnost puta Srbije ka EU je dosta neizvesna„, navodi se u saopštenju CEP-a.

Izvršna direktorka CEP-a Ranka Miljenović podsetila je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) ratifikovan 2013. godine, dok je Prelazni trgovinski sporazum, koji je integralni deo SSP-a, počeo da se primenjuje od januara 2009. godine, kao i da je postojala bojazan u javnosti da će stupanjem na snagu tog sporazuma doći do drastičnog pada izvoza i povećanog uvoza iz zemalja EU.

Ipak, dok je pokrivenost uvoza izvozom u periodu 2000-2010. bila ispod 50 odsto, nakon početka primene SSP-a došlo je do značajnog porasta izvoza uz ograničeni rast uvoza, što je rezultiralo pokrivenošću uvoza izvozom od preko 80 odsto„, rekla je Miljenović.

Ona je, međutim, navela da to ne znači da su srpska preduzeća iskoristila šanse koje su bile pred njima i da su postala značajno konkurentnija.

Mogućnosti učešća na jedinstvenom tržištu EU su veoma velike, i još neiskorišćene. Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju je Srbija i zvanično postala jedno od tržišta sa najboljim spoljnotrgovinskim režimom, budući da trenutno ima ugovorni odnos o bescarinskom režimu prema tržištu EU, kao i prema drugim tržištima„, rekla je ona.

Dodala je da su pregovori o zaključivanju SSP-a pokrenuli izvestan broj reformi koje su imale blagotvoran uticaj na preduzetnike i potrošače, u šta spadaju reforme u oblasti zaštite konkurencije, potrošača, intelektualne svojine, bezbednosti proizvoda, standardizacije i tehničkih propisa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…