1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. CEP: Srbiji potrebne ambicioznije reforme na polju vladavine prava

CEP: Srbiji potrebne ambicioznije reforme na polju vladavine prava

Centar za evropsku politiku - CEP

Beograd, 20. decembar 2018. – Poslednji "non-pejper" Evropske komisije za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava ukazao je na nedovoljno ambiciozan pristup Srbije reformama i ozbiljna kašnjenja i to izraženija kod poglavlja 23 nego 24, rekao je predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović.

Opšta ocena krajem novembra objavljenog dokumenta EK je da je Srbija ostvarila određeni napredak u nizu oblasti iz domena poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i osnovna prava odnosno pravda, sloboda i bezbednost) ali da nije pokazala opipljivi napredak u reformi pravosuđa, uključujući pitanja medijskih sloboda i borbe protiv korupcije

EK objavljuje „non-pejper“ na šest meseci sa ciljem da se da pregled stanja i izazova u oblasti vladavine prava.

Prema Majstorovićevim rečima, najoštrije zamerke su u vezi borbe protiv korupcije, gde se kasni sa izmenama više važnih zakona, uključujući o finansiranju političkih aktivnosti, javnim nabavkama, Agenciji za borbu protiv korupcije, o slobodnom pristupu informacijama.

Majstorović je rekao i da se, kada je reč o osnovnim pravima, navodi zamerka da se već četvrtu godinu u Skupštini ne usvajaju izveštaji o radu nezavisnih regulatornih tela koji treba da ukažu gde su problemi i šta treba da se menja.

Kada je reč o poglavlju 24, u „non-pejperu“ se Srbija poziva da uskladi svoju viznu politiku sa evropskom, rekao je Majstorović u razgovoru sa novinarima beogradskih redakcija.

U dokumentu EK ukazuje se i da slučajevi pretnji, zastraživanja i nasilja nad novinarima izazivaju ozbiljnu zabrinutost, uz konstataciju da opšte okruženje još nije pogodno za ostvarivanje slobode izražavanja i slobode medija.

Predsednik UO CEP rekao je da u narednom periodu Srbija treba da iskoristi priliku da kod izmena Ustava "restartuje" dijalog oko pravosuđa, završi rad na medijskoj strategiji i, prilikom revizije akcionih planova za poglavlja 23 i 24, utvrdi realne rokove i indikatore kojima se meri napredak, sve uz saradnju i uključivanje organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih.

O značaju reforme javne uprave za unapređenje stanja u oblasti vladavine prava govorila je programska direktorka CEP Milena Lazarević koja je ukazala na problem netransparentnosti rada vlada Srbije.

Direktorka CEP podsetila je da je vlada Srbije jedna od najnetransparentnijih vlada u regionu, što je pokazalo istraživanje reforme javne uprave na Zapadnom Balkanu u okviru projekta Weber, čiji su rezultati nedavno objavljeni.

Lazarević je ukazala i na problem svuda rasprostranjenih v.d. stanja ali je i rekla da ranije ovog meseca usvojene izmene zakona o državnim službenicima idu u prilog zatvaranju "rupe u propisima" koja omogućava v.d. stanja i da taj zakon sadrži "pozitivne, dobre odredbe" koje samo treba da se sprovedu.

Na pitanje da li bi eventualni izbori u zemlji uticali na proces pristupanja EU, Majstorović je odgovorio da u slučaju izbora neće biti zakonodavne aktivnosti i Srbija bi u tom slučaju samo još više kasnila sa usvajanjem propisa a time i otvaranjem pregovaračkih poglavlja.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…