CEP podkast: Bojkotovati ili ne, to je pitanje

podcast

Beograd, 10. januar 2020. – Za nekoliko meseci, građani Srbije će ponovo izaći na birališta. Datum se još uvek ne zna, a ne znaju se ni stranke koje će na izborima učestvovati.

Imajući u vidu trenutnu političku situaciju u Srbiji, pred političkim partijama je odluka – bojkotovati ili ne.

Uloga Narodne skupštine u Srbiji danas je značajno manja od one koja se za nju propisuje Ustavom i zakonima. Zakoni se često usvajaju po ubrzanoj proceduri i produktivna debata je neretko onemogućena, pa se stiče utisak da je Skupština, od predstavničkog tela svih građana Srbije, postala samo mašina za usvajanje zakona koji su već dogovoreni negde drugde.

Probleme u funkcionisanju je prepoznala i Evropska unija i u više navrata u prethodnih nekoliko godina Srbija je upozoravana da, ukoliko želi da napreduje u procesu pristupanja, mora da radi na ovom problemu.

Deo opozicije već bojkotuje rad Skupštine, ali, šta se može očekivati nakon izbora ukoliko se demokratska opozicija da na iste ne izađe?

Da li je bolje učestvovati, iako su uslovi daleko od idealnih, ili su izbori u takvim uslovima samo davanje legitimiteta pobedi stečenoj iako minimalni zahtevi demokratskog društva, pre svega, sloboda medija, nisu ispunjeni? Šta civilno društvo može da uradi i kako da utiče na promenu stanja?

Nataša Vučković je narodna poslanica Demokratske stranke i izvršna direktorka Fondacije Centar za demokratiju.

U ovoj epizodi podkasta Centra za evropske politike na ovu temu razgovarala je sa Nenadom Šebekom, novinarom i konsultantom medija i nevladinih organizacija.

Podkast epizodu možete poslušati na Soundcloud kanalu Centra za evropske politike.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…