CEP: Poboljšana komunikacija javne uprave sa građanima

CEP

 Beograd, 11. april, 2018. –  Srbija je u 2016. i 2017. napredovala u otvaranju javne uprave prema građanima, postigla bolju komunikaciju uprave sa građanima ali i ih više uključivala u procese donošenja odluka, ocenjeno je u izveštaju Centra za evropske politike (CEP).

Kada je reč o manjkavostima, problem je pre svega u kašnjenju sa preduzimanjem nekih mera.

Programska direktorka CEP Milena Lazarević rekla je novinarima da je više od 60% mera akcionog plana za sprovođenje Partnerstva za otvorenu upravu (POU) u Srbiji dobro sprovedeno.

Ona je navela da je POU međunarodna inicijativa koja je razvijena u više od 50 država, a teži da osigura da se vlade obavežu građanima na transparentnost, borbu protiv korupcije i korišćenje novih tehnologija za jačanje sistema upravljanja.

Lazarević je dodala da izveštaj koji je CEP uradio konstatuje i nedostatke i da je pre svega problem u kašnjenju preduzimanja nekih mera, kao i da nisu do kraja sprovedene.

Kazala je da je drugi "problem" što akcioni plan za Srbiju za sprovođenje te inicijative nije "dovoljno ambiciozan" i da je to jedna od osnovnih preporuka koje je taj "mehanizam za nezavisno izveštavanje" dao.

"Bitno je da se da se napravi ambiciozniji akcioni plan, da to budu neke konkretnije mere i obećanja, nešto što će doneti vidljive rezultate u praksi i koje će građani moći da osete", ocenila je Lazarević.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Natalija Pavlović Šiniković kazala je da je ministarstvo "nosilac" obaveza i da su preporuke "nezavisnog mehanizma" veoma značajane za sprovođenje preporuka iz POU.

Ona je ocenila da se ciljevi reforme javne uprave, koja je u toku, u većini poklapaju sa ciljevima iz POU, a odnose se na veću transparentnost, ali i davanje većeg značaja organizacijama civilnog društva i otvaranje uprave ka građanima.

"Formirana je radna grupa koja će se baviti izradom novog akcionog plana, a te mere treba da budu trajni procesi, kako bi javna uprava postala servis građana i kako bi se podigao kvalitet usluga", istakla je Pavlović Šiniković.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…