CEP: Održan konsultativni sastanak OCD na temu Otvorene uprave u Srbiji

U organizaciji Centra za evropske politike danas je u Palati Srbija održan konsultativni sastanak Otvorena uprava u Srbiji: “Implementacija Akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu 2014-2015.”

Tema skupa bila je je procena srednjoročne implementacije mera i aktivnosti koje su predviđene navedenim Akcionim planom.

Važnost učešća u Partnerstvu za otvorenu upravu (POU) kao jedinstvenoj inicijativi, koja ističe princip saradnje vlada i civilog društva tokom izrade i implementacije reformi u cilju postizanja otvorenije i odgovornije vlasti, istakla je Jelena Miletić, CEP.

Ulogu Centra za evropske politike u ovom procesu objasnila je Milena Lazarević, CEP: “Centar za evropske politike, kao Nezavisni mehanizam za izveštavanja daje procenu stepena realizacije mera i aktivnosti Akcionog plana, kao i ocenu do koje mere Akcioni plan i obaveze koje su njime predviđene, pedstavljaju vrednosti Partnerstva u kontekstu Srbije.” Ona je takođe naglasila da u okolnostima pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj Uniji, praćenje sprovođenja reformi i evaluacija ostvareniih rezultata postaju posebno značajni.

Ispred nadležne institucije za koordinaciju izrade, implementacije i izveštavanja Akcionog plana za sprovođenje inicijative POU, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, govorio je Dražen Maravić, državni sekretar. On je pozvao organizacije civilnog društva da se uključe u ovu inicijativu, svaka u svojoj ekspertizi i tako pomognu državnoj upravi da postigne očekivane rezultate. “Danas smo više usmereni na procese, ne na rezultate, zato su nam potrebni nezavisni mehanizmi za izveštavanje o učinku države”, rekao je Maravić. Dodao je da POU definiše neophodan okvir za saradnju sa OCD.

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlanske studije, iznela je generalan zaključak da “POU, nažalost, u okviru aktuelnog Akcionog plana nije otišao korak dalje kada su u pitanju neki reformski procesi, već se uglavnom držao aktivnosti koje su već predviđene postojećim strategijama.” Ona je takođe istakla da “određene institucije koje svojom nadležnošću direktno spadaju u moguće partnere za određene mere predviđene Akcionim planom nisu prepoznate kao takve i samim tim nisu uključene u Akcioni plan, kao što je, na primer, institucija Zaštitnika građana kada je u pitanju zaštita uzbunjivača.”

Marijana Trifunović Stefanović, Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast USAID, složila se da je koncept mera preuzet iz drugih strateških dokumenata, ali je takođe navela da je Srbija u procesu učenja, i da je “svakako bolje obavezati se na manje, a ispuniti više.”

Nakon prezentacije nalaza praćenja Akcionog plana od strane CEP predstavnica Amande Orza i Jelene Miletić, usledila je diskusija po radnim grupama. Rad učesnika bio je podeljen po oblastima koje odgovaraju obavezama Akcionog plana: fiskalna transparentnost, borba protiv korupcije, pristup informacijama i učešće javnosti. Razgovaralo se o problemima, izazovima i uspesima u implementaciji Akcionog plana po ovim oblastima, kao i glavnim preprekama i mogućim načinima njihovog prevazilaženja.

Izvor: Centar za evropske politike

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…