CEP: Na mesto Tanje Miščević postaviti podjednako stručnu osobu

CEP

Beograd, 25. septembar 2019. – Tanja Miščević, dosadašnja šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, podnela je ostavku na tu funkciju.

Miščević postaje zamenica generalne sekretarke Regionalnog saveta za saradnju, dok još uvek nije poznato ko će doći na njeno mesto. Miščević je bila šefica Pregovaračkog tima od njegovog osnivanja pre šest godina.

Kvalitetni kadrovi su stub procesa pregovora i odlazak nekog sa kompetencijama, znanjem i iskustvom koje ima Tanja Miščević veliki je gubitak za Srbiju„, kaže Milena Lazarević, programska direktorka Centra za evropske politike (CEP).

CEP već dve godine upozorava kako najkvalitetniji kadrovi, naročito oni koji se bave evropskim integracijama, učestalo napuštaju državnu upravu poslednjih godina zbog neadekvatnih uslova rada i nepoželjnog političkog pritiska kojem su izloženi.

Istraživanje koje je CEP sproveo pre dve godine pokazalo je da je  više od 50 odsto državnih službenika angažovanih na poslovima evropskih integracija i upravljanja EU projektima nezadovoljno uslovima rada i da planiraju da napuste upravu ako se nešto ne promeni.

Zabrinutost povodom kapaciteta za vođenje procesa pristupanja Srbije EU iskazala je i Evropska komisija u prethodna dva godišnja izveštaja, što nikada ranije nije bio slučaj, od početka ovog procesa početkom dvehiljaditih.

Odlazak Miščević je i prilika da Vlada Srbije pokaže da li zaista želi da Srbija bude kredibilan i ozbiljan kandidat za članstvo, tako što će na mesto Miščević postaviti podjednako stručnu osobu i tako što neće dozvoliti da kriterijum za izbor novog šefa ili šefice Pregovaračkog tima bude isključivo politički, kažu u CEP-u.

Ukoliko želimo da ubrzamo proces pregovora, postavljanje profesionalnihi kompetentnih osoba je od ključnog značaja, a to naročito važi kada je u pitanju tako značajna pozicija kao što je šef Pregovaračkog tima. Iako za izbor na ovu poziciju nije potrebno sprovesti nikakav konkurs, na nju ne bi smela da se postavi osoba sa čisto političkim ‘zaslugama’, već pre svega neko ko je iskusan i kompetentan u oblasti Evropske unije i ko će umeti da komunicira i osvaja poene za Srbiju u Briselu. Daljom politizacijom i nebrigom o kadrovima, pogotovo nakon što je i Evropska komisija prepoznala ovaj problem, nepopravljivo se ugrožava kredibilitet Srbije, što će negativno uticati na dinamiku pregovora„, upozorava Lazarević.

CEP želi da se zahvali Tanji Miščević na izuzetnoj saradnji u prethodnih šest godina i aktivnom radu na tome da više uključi civilno društvo u proces pregovora o pristupanju Srbije EU.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…